„Знам, че работи доста ефективно.“ Путин обяви, че Русия има ваксина срещу COVID-19

Владимир Путин обяви успешното изработване на руската ваксина по време на правителствено заседание, излъчвано по държавната телевизия

Русия е първата страна в света, регистрирала успешна ваксина срещу COVID-19. Това каза президентът на страната Владимир Путин по време на правителствено заседание във вторник, предавано по държавната телевизия.

Изявлението му става факт след по-малко от два месеца човешки тестове на ваксината, което според властите в Москва е доказателство за възможностите на научните изследвания в Русия, отбелязва Ройтерс. Подобен развой проправя пътя за масово ваксиниране на руското население, дори докато последния етап от изследвания за безопасност все още продължава.

Според информационната агенция скоростта, с която страната се движи към въвеждането на ваксината си, подчертава решимостта ѝ да спечели световната надпревара за ефективен продукт. Така обаче предизвиква и безпокойство, че може да постави тази цел над науката и здравето на хората.

„Знам, че работи доста ефективно, формира силен имунитет и повтарям, че е преминала всички необходими проверки“, заяви Владимир Путин, цитиран от Ройтерс, добавяйки, че ваксината, разработена от московския Институт Гамалея, дори е била приложена на една от дъщерите му.

Държавният глава изрази надежда скоро страната му да започне масово производство на медикамента. Информацията, че ваксината официално е била одобрена от руското здравно министерство, предвещава началото на масови тестове с хиляди участници.

Въпросното изследване, известно като Фаза III, изисква определен процент от участниците да са заразени с коронавирус, за да се наблюдава ефектът на новата ваксина върху състоянието им. Руските здравни работници, лекуващи пациенти с COVID-19, ще получат възможността доброволно да бъдат ваксинирани скоро след одобрението на ваксината, заяви източник на Ройтерс миналия месец.

Според данни на Световната здравна организация в момента в света се разработват над 100 ваксини срещу COVID-19. Най-малко изследванията на четири от тях са навлезли в заключителни тестове от Фаза III.

Можете да следите развитието на епидемията в България в дати и числа в блога на Свободна Европа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата в реално време по света.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)