Знамето на Старозагорското въстание ще предвожда шествието в Стара Загора на 3-ти март, заедно с 300-метровия национален флаг

Реплика на знамето на Старозагорското въстание ще предвожда шествието на хиляди, дошли от различни кътчета на страната, които отново на Националния празник 3-ти март, ще понесат към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ 300-метровия национален флаг. Очаква се шествието, което ще се проведе за четвърти път и се радва на все по-голяма популярност, да пристигне на мемориала по обед, когато там ще започне официалната церемония за полагане на венци и цветя.

[ad id=“225664″]

По този повод в Стара Загора ще се проведе кръгла маса на тема “Пътят към свободата“, с участието на проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев.

По време на събитието ще бъде представена репликата на знамето на Старозагорското въстание, изработено от художниците Димо Генов и Михаил Косев. Счита се, че знамето на Старозагорското въстание от 1875 година, едно от малкото знамена в страната от преди Освобождението от турско робство, е вероятният първообраз на Националния трибагреник. То е изработено от самите участници в Старозагорското въстание и сега е част от постоянната експозиция на РИМ, подарено през 1907 г. от опълченското дружество, в което е имало участници в събитието или техни родственици. В подробното описание, което го съпътства, е записано, че то е трицветно – бяло, зелено и червено.

[ad id=“238430″]

Ще бъдат дискутирани още политическите борби на българите за национална независимост през втората половина на ХІХ в., участието в чети и легии, създаването на Революционен комитет по времето на Левски, Старозагорското и Априлското въстание и Руско-турската война през 1877-1878 г.

Кръглата маса е организирана от Община Стара Загора и Регионалния исторически музей – Стара Загора и е част от програмата, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България. Тя ще се проведе на 21.02.2018 г. от 15.00 ч. в зала 33 на РИМ.


image0 (9K)