Знае ли президентът какво точно казва, или Европа не знае нещо, което само на него му е известно?

В деня, в който Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди Москва да даде информация за състоянието на задържаните украински моряци и да ги освободи възможно най-скоро, българският президент стана говорител на Москва, цитирайки дословно тиражираната й от дни позиция.

В отговор на журналистически въпрос за позицията на България при ескалация на конфликта между Русия и Украйна, пресцентърът на Президентството официално цитира Румен Радев: “ Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската вътрешна политика и амбиции„.
Очевидно за президента на страна-членка на ЕС, да си заложник на руските вътрешна политика и амбиции, е за предпочитане. Защото към момента няма нито едно официално и общопризнато свидетелство какво точно е станало в Керченския пролив, какво точно е ставало преди този инцидент за ограничаване на достъпа на Украйна до пристанищата и кое международно законодателство разрешава настоящата, наложена от Русия изолация на Украйна от пристанищата, до които по регламент трябва да има достъп и които са нейни. Да не забравяме, че Кримската република остава непризната и официално е територия на Украйна по всички международни закони. Има си хас президентът ни да е пропуснал този факт.
Както е тръгнало, нищо чудно на следващото дело срещу Русия в Стасбург, да видим президента на България в екипа на адвокатите й.

Все си мисля, че в подобен конфликт с твърде голям политически товар и от двете страни, разумен държавен глава на трета държава няма никакво право да взема позиция при неизяснени факти и да се опитва да „вързва“ собствената си страна към единия от „корабите“, колкото и да му харесва. Най-малкото никак не е ясно по кого ще удари тарана.
То бива военна дисциплина, ама чак пък толкова, май и в Москва не са очаквали от държавния ни глава. Дори не знам дали ще го приемат като услуга. При такова излизане на ачика, става неизползваем в дипломатическата игра.


image0 (9K)