Знаете ли, че мартеницата действа като защитен амулет?

Баба Марта е един от най-тачените български обичаи, който се почита и до днес.

[ad id=“225664″]

Няма човек, който да не знае какво представлява мартеницата, но малцина се замислят за нейната история, какво значение и магическа сила се крие зад усуканите червени и бели конци.

В много райони на страната хората използват и шарени конци, но въпреки това автентичната мартеница си остава бяло-червена. Червеният цвят олицетворяват кръвта, зараждането на живота, силата на слънцето и дава жизненост на всяко живо същество, а белият – чистотата, радостта, дългия живот и женското начало.

Връзването и даряването на мартеница е много стара езическа традиция, за която се твърди, че се е зародила по времето на хан Аспарух и съпругата му Ахинора. Освен в България обичаят съществува също в Румъния, Молдова, Македония, Албания и Северна Гърция. В различните държави я наричат с подобни имена на българското, като марцишор, марти, мартинка, но като първоизточник на традицията най-правилно е да се казва мартеница, защото се твърди, че обичаят е български.

[ad id=“236993″]

Това провокира нумерологичното ми съзнание да изчисли вибрацията на думата „мартеница“, за да разберем какъв е числовият й код и каква вибрация предизвиква в живота ни, защото моите дългогодишни наблюдения показват, че с настъпването на този ден любовта, позитивизмът, желанието за живот и оптимистичната настройка у хората се активират.

С идването на Баба Марта всички ние постепенно започваме да се пробуждаме и да усещаме наближаващата пролет. Когато направих нумерологичното си изследване, за пореден път установих колко точно и ясно буквите и числовите комбинации в думата описват традицията, настроението на хората и посланията, които ни носи мартеницата. Всеки път, когато произнасяме думата „мартеница“ или я даряваме на близък човек, около нас се образува енергийно поле, което носи в себе си определена информация.

Избрах да изследвам и разбера закодирания смисъл в думата „мартеница“, а не в самото наименование и пожелание за празника – Баба Марта или Честита Баба Марта, тъй като мартеницата всъщност е енергийният носител и амулет за хората. Разбира се, наименованието на празника и честитката също носят своята вибрация, но в случая тя се превъзхожда от самата „мартеница“.

[ad id=“236999″]

В нумерологията всяка буква отговаря на определено число от азбуката.

Думата „мартеница“ съдържа 9 букви, всяка от които отговаря на определен числов еквивалент. М (4), А (1), Р (8), Т (1), Е (6), Н(5), И (9), Ц (5), А (1). Когато съберем всички числа, получаваме общ сбор -40. Редуцирано до едноцифрено число, е равно на 4. Пример: 4+1+8+1+6+5+9+5+1=40. Полученият резултат показва пътя на живота на думата. Всяко едно число или буква, нанесени в нумерологичен квадрат от 1 до 9, образува определена геометрична фигура, която ни помага да тълкуваме по специфичен начин енергийната и нумерологичната стойност. Според пътя на живота 4 думата оказва съществено влияние в обозначението на човека в произхода му между неговото животинско и човешко състояние. Този път отразява божествения процес на преминаване, прераждане, пречистване и чистилище.

Не случайно празнуваме празника на мартеницата на 1 март като символ на прехода между зимата и пролетта, като преминаване на процеса между смъртта и зараждащия се живот, когато всичко в природата започва да се пробужда, обновява и подготвя за ново начало. Много хора смятат четворката за лошо число, защото я асоциират с проблеми или четен брой неща. Но това е погрешно схващане. Това число може да бъде и много поучително, положително и предупреждаващо дори. Четворката можем да я свържем и с променливия, лют и студен характер на Баба Марта тъй като тя е студено число,олицетворява четирите посоки, четирите годишни времена, но в нея все още няма зародила се топлина, каквато излъчва 6-ицата.

[ad id=“237001″]

Четири в нумерологията се определя като зима, която постепенно прераства в пролет, защото вибрацията й е такава, че не може да стои статична. След пролетта идва лятото, после есента и така отново настъпва зимата. Това число олицетворява движението и прехода, затова под негово давление всичко се движи и променя в посоката на предстоящите събития. Страданията са до четири, след това чрез движението на числото идва друг живот, новото начало, зараждане, промяна, чистота, плодородие, любов, всичко, на което е символ мартеницата. Това число символизира Божията правда и ни подтиква да мислим в правилната посока.

Връзвайки мартеница, ние активираме целия този потенциал и тя се превръща за нас от просто украшение или аксесоар към дрехата в много важен защитен амулет, който носи магично въздействие върху енергийното ни поле, пази ни от уроки, болести и неприятности.

Когато свържем живота и предопределението на думата със състоящите се в нея кармични комбинации: 1-5-9, 4-5-6, следва да заключим че със самия акт на връзване и поставяне на мартеницата ние активираме следния код: 4-5-6. Предстои нещо да се случи, да се промени и ние имаме благословията да го преживеем на физическо ниво; 1-5-9 – за да се издигнем над проблемите, лошите неща, болестите, да проявим състрадание и любов към всички хора. Тези комбинации ни дават ангелска и земна благословия. В съчетание с пътя на живота 4 и геометричната фигура се образува портал между материалния и нематериалния свят, като четворката се намира в горната част на кръста и участва и вертикално и хоризонтално в нумерологичния квадрат. Ако трябва да задълбочим още повече изследването, бихме направили и следните много показателни изводи като букви и числови стойности в думата.

Първата буква е:

М (4) – С нейното произнасяне започва отразяването на земната материя. Събужда спящите сили и емоции в хората и благодарение на това започва растежът им. „М“ успокоява при неразположение на духа и има спасително въздействие.

А (1) – И когато сме се обозначили и пробудили, идва ред на 1-цата – буква А, за да засее семената през пролетта, които да донесат добра реколта и да пожънем здраве и успех през годината.

Р (8) – И след като сме засадили семената, „Р“ ни дава активност на човешката воля и внася разумност и светлина в живота ни. Тази буква означава да хванеш или да вържеш нещо с ръка, както ние го правим при даряване на мартеницата. Знаете, че традицията повелява не просто да я подарим, а да я завържем на ръката на човека, за да се активира силата й. Тази буква е силна и помага да държим здраво идеите си.

Т (1) – И с помощта на „Т“ може да се преодолеят всички препятствия, плодът от засятото семе да узрее, така че човекът да бере заслужено плодовете си и да постигне победа.

Е (6) – Това ще му даде простор в духовно и материално отношение, възможност за размножаване и осъществяване на всичко, което иска да се прояви и материализира. Буквата „Е“ подсигурява слизане на енергиите от Божествения свят на физически план, за да послужат за доброто на човека.

Н (5) – Така че да се справи, примири и излекува противоречията си.

И (9) – Само тогава реалността ще се потвърди, ще започне творческото начало, цветовете ще цъфнат и давайки, и ти ще получиш.

Ц (5) – Това ще те успокои, ще имаш възможност да натрупаш знания и ресурси.

А (1) – За да преживееш напълно обновлението си и да се преродиш за нов живот, изпълнен с радост, здраве, щастие, веселие и просперитет.

И преди да завършим това изследване, смятам, че трябва да отредим специално място и на младите влюбени – Пижо и Пенда, които са неразделна част от историята на мартеницата. Вярвам, че тяхната история може да послужи за пример на всички хора от съвремието, за да не забравяме, че истинската любов ни учи на търпение, чрез нея можем да излекуваме всичко, за да достигнем същината на нашето съществуване, като се учим на безусловна любов и добри взаимоотношения. В това се крие смисълът и символиката на булката и младоженеца – Пижо и Пенда, Ин и Ян = Вечна любов! Чрез белия и червения конец, с който Марта завързва двамата влюбени, тя сътворява хармония между противоположностите и закодира двуединство в българския народ. Това е еманация за здраве, сила и красота и както винаги казвам -Бог обича да има от това навсякъде!

Сега аз връзвам моята мартеница на ръката ви със следното наричане: „Нека със силите на материята и духа се възродите за нов живот в здраве и благополучие ведно с цялата природа“.

Да бъде! Да бъде! Да бъде!
dunavmost.com


image0 (9K)