Знаете ли, кои са причините за изчезването на дадени животински видове?

Климатични промени, разрушителни бедствия, масов улов, унищожаване на гори са причина за изчезването на дадени животински видове.

Бавно, но сигурно природата се променя, а за това отговорност носи и човечеството.
[ad id=“225664″]

Странстващият гълъб 

До XIX век странстващият гълъб е бил една от най-разпространените птици в света като общият им брой се оценява на 3-5 млрд екземпляра.

Изчезването на странстващия гълъб се дължи на влиянието на  високоефективните технологии – електрическият телеграф и масираният хищен лов. Намаляването на броя на популацията става постепенно 1800-1870, но катастрофално намалява през 1870-1890. Последният странстващ гълъб в дивата природа е бил наблюдаван през 1900 г. в Охайо. Последният странстващ гълъб на име Марта  е починал в зоологическата градина в Синсинати на 1 септември, 1914.

Тази птица е един от символите на Америка и има може би най-добрата възможност за „възкресение“. Проекта „Да се съживи и възстанови“ (Revive & Restore), изследователи от Университета на Калифорния дешифрират и сравняват геномите на странстващия и неговия близък роднина гълъба Patagioenas fasciata.  След въвеждането на такива клетки в яйцата от тях ще се появи птица, която изглежда неразличима от Patagioenas fasciata, но половите им продукти ще съдържат само новата ДНК, което означава, че след кръстосване ще се излюпи първият екземпляр с външните признаци на странстващ гълъб.
[ad id=“263680″]

Балийският тигърbaliiski tigyr

Той е живял някога на остров Бали. Счита се, че последният тигър е убит през 1937 г.

Балийският тигър е с най-малки размери от 8-те вида тигри.

Причините за изчезването му са увеличаване на човешкото население, изсичане на горите за селскостопански нужди и намаляване на средата за живот на тигрите.


image0 (9K)