Знаем ли всичко за нашето тяло?

16 изумителни факта за човешката анатомия, за които не сте подозирали

Дали знаем всичко за нашето тяло? Със сигурност не. Вижте изумителните и любопитни факти за човешката природа , за да се уверите, че човешкият организъм е една уникална и перфектно функционираща система.

[ad id=“263680″]

1. Не само пръстите, но и всеки език има уникален отпечатък.

2. От човешката кожа се отделят около 600 хил. частици на всеки час. Това прави около 700 гр на година, така че средно се губят по 47,7 кг., достигайки възраст от 70 години.

3. Възрастният човек има по-малко кости в сравнение с едно бебе. Раждаме се с 350 кости, но тъй като костите след това срастват, броят им намалява до 206.

4. Знаете ли, че стомахът се променя на всеки 3-4 дни? Това се дължи на силните стомашни киселини, които стомахът използва за смилането на храната, а оттам периодично се изменя и формата му.

5. Въпреки че човешкият нос не е толкова чувствителен, колкото този на кучето, човек може да разпознае до 50 хил. различни аромата.

6. Тънкото черво е около 4 пъти по-дълго от средния ръст на възрастен човек. Дължината му варира между 6-7 метра затова и е нагънато в коремната кухина.

7. Може да е изумително, но е факт: върху всеки квадратен сантиметър от кожата ни има около 32 млн. бактерии. За щастие по-голямата част от тях са безвредни.

[ad id=“225664″]

8. Виновникът за неприятната миризма на краката и подмищниците е потта. Стъпалата ни имат 500 хил. потни жлези, които произвеждат като количество повече от една халба пот на ден.

9. Въздухът от човешкото кихане може да достигне около 45 метра в секунда или повече. Затова навикът с ръката отпред, на който ни учат като малки, е наистина важен.

10. Общата дължината на кръвоносните съдове при човека достига до 100 хил. километра. А сърдечните камери изтласкват около 7571 литра кръв на ден.

11. Средното количество слюнка, което човек отделя през целия си живот, е близо 24 хил. литра – достатъчно, за да се напълнят 2 плувни басейна.

12. Когато достигнат 60-годишна възраст, 60% от мъжете и 40% от жените започват да хъркат. Средно хъркането е около 60 децибела, но може да достигне и до 80 – колкото звука от пневматична бормашина, рушаща бетон. Шум над 85 децибела се счита опасен за човешкия слух.

13. Цветът на косата предопределя гъстотата й, а челното място е за хората с руси коси. Средно върху човешкия скалп има 100 хил. космени фоликули, всеки от които може да създаде до 20 косъма по време на човешкия живот. При блондинките броят на фоликулите е около 146 хил., при хората с черни коси – около 110 хил., а при кестенявите коси са 100 хил. фоликули. Червенокосите имат най-редки коси – около 86 хил. космени фоликули.

14. Считаме за нормално, че ноктите на ръцете растат по-бързо от тези на краката. А знаете ли защо? Защото използваме ръцете за много повече дейности. А ръката, която използваме по-често е с по-бързорастящи нокти. За сравнение ноктите растат средно с около 0,25 см на месец.

[ad id=“263680″]

15. Не е чудно, че на бебета им е толкова трудно да задържат главичките си изправени. Причината е, че те са 1/4 от дължината на тялото им. При възрастен човек главата е 1/8 от дължината на тялото му.

16. Човек може да издържи и няколко седмици без да се храни, но не и без сън. Максималният период е 11 дни. След единадесетия ден може да заспите… завинаги.

Източник: gnezdoto.net


image0 (9K)