„Змейова невеста“ спечели ученическия конкурс за киносценарий на „Златната липа“

Легенда за змея от Змейово спечели ученическия конкурс за киносценарий на „Златната липа“

Десетокласничката Нона Петкова от Езикова гимназия „Ромен Ролан“ спечели първото място в ученическия конкурс за сценарий за късометражен филм в рамките на кинофестивала на европейското кино „Златната липа“.

В историята на Нона има фентъзи елементи, казва се „Змейова невеста“ и е свързана с легендата за змея от родното ѝ село Змейово край Стара Загора.

Фабулата води група ученици на разходка край селото, когато част от тях пропадат в трудно забележима дупка, обитавана някога от змея. Пред очите им изникват холограмни картини от времената, когато всичко, за което разказват легендите, се оказва, че се е случило наистина…

Нора получи аплодисментите на препълнената с ученици от езиковата гимназия зала, както и на авторитетното жури, председателствано от режисьора Станимир Трифонов. Второ място беше присъдено на десетокласничката Богомила Китанова със заглавие „Никой“, а трето място спечели Петър Дойчев от 12-ти клас със сценарий, наречен „Yourself“.

Общо 16 сценария, писани от 22-ма автори се състезаваха в ученическия конкурс на „Златната липа“. „Бих казал, че всички, които написахте сценарии, сте победители, най-малко защото сте победили страховете си да седнете зад белия лист и да пишете“, посочи Николай Колев, драматург и сценарист на новия български филм „12 А“, с който тази година беше открито петото издание на феста. „Ще бъдем щастливи, ако не спрете до тук и продължите да се учите и да работите за това след време да станете добри сценаристи, защото един от проблемите на съвременното българско кино е именно драматургията“, посочи Людмила Дякова, главен редактор на списание „Кино“. Впечатлена съм, че толкова много на брой сценарии са написани за конкурса и вярвам, че „Златната липа“ успява да вдъхнови младите хора да обичат, търсят и създават стойностно кино“, добави кинорежисьорът и директор на фестивала Магдалена Ралчева. Тя покани тримата автори на отличени сценарии на церемонията по закриване на фестивала на 7 юни от 18 часа в залата на оперния театър, където ще им бъдат връчени наградите – за първо място плакет и 200 лв. от Община Стара Загора, а за второ и трето място грамоти от фестивала и съответно 150 и 100 лв. от Община Стара Загора.

Председателят на журито Станимир Трифонов не спести и критиките си към младите творци, като посочи, че нито един от представените текстове няма качествата на завършен сценарий. Личи, че повече сте гледали филми, отколкото сте чели, а четенето е много важно, посочи той. Уважавайте българския език и прецизирайте текстовете си. Предстои ви много работа и много труд, много гледане на кино и много четене, за да усвоите в детайли специфичния занаят на сценариста, допълни Николай Колев. Търсете историята, а не описанието, следвайте разказа и се старайте да сте кратки, посъветва ги той и ги насърчи да продължават да пишат. Ще се радваме, ако след време сред вас открием сценаристи, които да повдигнат нивото на българското кино, посочи Ирина Коцева, преподавател по сценаристика в НАТФИЗ.


image0 (9K)