Златна възможност за учениците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“!

Каква е?
Да участват в конкурс за написване на история, върху която може да бъде създаден сценарий за филм. Кои са най-добрите текстове, ще разберем на предстоящото пето издание на Международния фестивал за модерно европейско кино Златната липа“ през месец юни т.г. в Стара Загора. Това разказва Ирена Личева, преподавател по български език и литература в старозагорската Езикова гимназия.

През фестивалните дни ще бъдат отличени най-талантливите автори на истории, като творбите им ще бъдат представени публично от популярни български актьори.
Ще гледаме ли филм, създаден върху история, написана от ученик на гимназията, предстои да разберем.

Как се стигна до идеята?

От 28 май 2016г. до 1 юни 2016 г. нашият град за четвърти път беше домакин на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа“. В един от фестивалните дни се проведе среща с изявени български актьори, сценаристи и режисьори. На нея присъстваха и ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. По време на дискусията направиха предложение младите хора от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ да влязат в ролята на автори на историите от живота, за които киното разказва. Идеята за съвместен проект се прие с изключително одобрение от целия звезден състав – актьори и режисьори. Директорът на фестивала – Магдалена Ралчева, пое ангажимент в програмата на киносъбитието през м. май-юни 2017 г. да намери място и финалът на ученическия конкурс.

Какво предстои?

В най-скоро време очаквайте информация за среща в гимназията с всички, които проявяват интерес към проекта. Тогава ще коментираме модела за „добрата“ история, ще обсъдим организационни въпроси (условия за участие, срокове, жури и др. )

А дотогава? – „загрявайте“ с гледане на български филми!

Може да видите „Крадецът на праскови“, „Всичко е любов“, „Писмо до Америка“, „Момчето си отива“, „Вчера“, „Да обичаш на инат“, Маргарит и Маргарита“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „11 а“, „Каръци“, „Маймуна“ и др.
Специално препоръчваме и филмите „Още нещо за любовта“ и „Стъклената река“ ( сигурно ще ви бъде интересно да прочетете и книгата, по която е създаден филмът – „Стъклената река“ на Емил Андреев). Добра новина е, че режисьорите на двата филма – Магдалена Ралчева и Станимир Трифонов, най-вероятно ще бъдат наши гости на първата ни среща. Ще имаме възможността от Големите в българското кино да чуем коя е успешната формула за създаването на историята.
Може би ще ви бъде интересен и сайтът kinematograf.bg.

Защо да участвате? – човек никога не знае зад коя открехната врата чака златният шанс. Организаторите на Международния фестивал за модерно европейско кино „Златната липа“ ни дават подкрепа и престижна трибуна.

Вие сте на ход!

Дейностите по проекта ще се координират от Ирена Личева, Таня Маджарова, Евгени Черепов (учители в ГПЧЕ „Ромен Ролан”) и Уляна Кьосева (Връзки с обществеността – Държавна опера, Стара Загора).


image0 (9K)