Зимен празник тази събота на поне половин метър сняг, обещават от Туристическото дружество в Стара Загора

Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загорана канят всички желаещи на ежегодния зимен празник, който по традиция се провежда в една от последните съботи на месец януари. Тази година той ще се стстои на 23 януари (събота).

Ще се порадваме на зимата на туристическия заслон край ж.п. спирка Бъзовец в Тревненска Стара планина (до параклис „Вяра, Надежда, Любов“), уточняват мястото на празника организаторите.

Началото е около 12:00-12:30 часа.

В района можете да се разходите на доста места. Варианти:

1. Слизане от влака на гара Кръстец и разходка до Туристическия заслон край спирка Бъзовец – около 1 час (по път през гората).
2. Разходка от Туристическия заслон до вр. Бъзовец и панорамната площадка край него и обратно – около 1 час в двете посоки.
3. Разходка от Туристическия заслон до вр. Голям кръстец и параклиса Св. Иван Рилски и обратно – около 1 час и 30 минути.

Вариантите за пътуване:

Гара Стара Загора – спирка Бъзовец: влакове тръгват в 7:22 часа и в 10:10 часа.
Спирка Бъзовец – гара Стара Загора: влак заминава в 13:11 часа и в 16:16 часа.

Има и по-късен влак, но за него повече информация в събота, на място в заслона.

Организаторите от Дружеството предупреждават, че снежната покривка в района на спирка Бъзовец е около 30-40 см, за да се подготвите за истински зимни условия. Прогнозите в момента са за облачно време със съвсем лек вятър и дневни температури около 6-7° С.

Бъзовец е железопътна спирка в община Трявна, област Габрово, на 820 м надморска височина.
Намира се на 20 км от Трявна и на 13 км от Плачковци, на железопътната линия Русе – Подкова. Край спирката е пресечната точка на клупа на железопътната линия, известен като Шесторката.
В близост се намира параклис „Свети София, Вяра, Надежда и Любов“, чиито храмов празник е в последната събота преди 17 септември.
Спирката е разположена на територията на Природен парк „Българка“ в Стара планина. Покрай нея минават екопътека и туристически маршрути.


image0 (9K)