Зетят на Тръмп търсел секретен канал за връзка с Москва

Руският посланик в САЩ докладвал в Москва, че Джаред Къшнър, зет и съветник на президента Доналд Тръмп, искал комуникационен канал с Кремъл.

Руският посланик във Вашингтон Сергей Кисляк докладвал на началниците си през декември, че Джаред Къшнър предложил да установи комуникационен канал между преходния екип и Кремъл, използвайки руските дипломатически сгради в САЩ, съобщи Dir.bg.

Това било очевиден опит да се защитят срещу подслушване разговорите преди встъпването в длъжност на президента, разкриха анонимни източници, запознати с доклади на разузнаването за прехванати руски комуникации, цитирани от в. „Вашингтон пост“ и БТА.

Според докладите Кисляк бил втрещен от предложението, отбелязва Асошиейтед прес. Къшнър направил предложението по време на среща с посланика на 1 или 2 декември в Тръмп Тауър в Ню Йорк.

Бившият съветник за националната сигурност на Тръмп, Майкъл Флин, който беше принуден да подаде оставка през февруари, защото излъгал за контактите си с Кисляк, също участвал в срещата, предаде Франс прес.

Белият дом потвърди през март, че Къшнър и Флин са се срещали с Кисляк в Тръмп Тауър, припомня Асошиейтед прес.

ФБР, което разследва евентуална координация между приближени на Тръмп и Москва, проучва тази среща, както и друга среща на Къшнър – с руския банкер Сергей Горков, президент на руската „Внешекономбанк“, обект на санкции от САЩ от 2014 г. заради конфликта в Украйна.

По-рано американските медии съобщиха, че зетят на Тръмп е разследван от ФБР. Къшнър вече предложил доброволно да говори пред Конгреса за тези срещи, а адвокатката му Джейми Горълик заяви, че е готов да сътрудничи на разследването.


image0 (9K)