Зелени Балкани и EVN България работят съвместно за опазване на птиците в Сакар

Oбезопасени са над 100 стълба, от електроразпределителната мрежа, като част от проект  „Възстановяване на белошипата ветрушка“. Проектът е по Програма LIFE на Европейския Съюз.

В рамките на съвместната инициатива между Зелени Балкани и EVN България, вече са обезопасени над 200 стълба от електроразпределителната мрежа. Това са рискови за птиците стълбове, който са разположени на територията на защитена зона „Сакар“ (BG0002021), част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Сътрудниците от Клиентски център Свиленград на EVN България монтираха изолации на опасни за птиците стълбове в района на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“, като по този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или дори гнездене.

В рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още около 100 други стълба на територията защитена зона „Бяла река“ (BG0002019) в обхвата на община Ивайловград и защитена зона „Крумовица“ (BG0002012) в района на община Крумовград. По този начин не само ще се редуцира броя на птиците, които стават жертва на необезопасени стълбове и проводници в тези райони, но също така ще се намалят и случаите, в които електричеството бива прекъснато в резултат на сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа.

Зелени Балкани и EVN България, работят съвместно в тази насока от дълги години, като двете организации са осъществили различни инициативи – изолиране на електрически стълбове и проводници, обезопасяване на щъркелови гнезда, спасяване на бедстващи щъркели, организиране и провеждане на обучения за повишаване на капацитета на експертите и др. Зелени Балкани благодари на екипите на Клиентски център Свиленград и Клиентски център Крумовград на EVN България, работещи по обезопасяването на стълбовете от електроразпределителната мрежа.

За контакти :
Градимир Градев,
Ръководител на проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“
тел: 0885 609289


image0 (9K)