Здравният министър Костадин Ангелов заплаши болниците, връщащи пациенти с COVID-19

Здравният министър Костадин Ангелов беше поставен под карантина до 1 ноември заради контакт с премиера Бойко Борисов, който даде положителен тест за коронавирус

От понеделник започват мащабни проверки в болниците за това дали спазват новите изисквания за разкриване на места, на които да приемат пациенти с коронавирус, дори и и да нямат инфекциозни отделения. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, след като заплаши, че ще предложи законодателна промяна, даваща възможност на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да не работи с болници, които не искат да приемат болни от COVID-19.

Повод за тази идея стана репортаж на БНТ от петък, в който беше показан случай на възрастен мъж с коронавирус, който чака в продължение на два часа в линейка пред Четвърта градска болница в София, за да бъде приет. Първоначално от лечебното заведение отказват заради липса на придружаващи документи, но накрая дежурната лекарка решава на своя глава да приеме пациента.

„Галеници няма да има! Който нарушава правилата, не е за тази система. 20 секунди ми трябваха, за да разбера, че в Четвърта градска болница няма организация. Не може пациент да чака в линейката. Това е абсурдно“, коментира Ангелов в неделя пред бТВ.

Здравният министър заяви, че лично ще участва в проверките на болниците в понеделник и на тези, които не са изпълнили заповедта му, ще бъдат наложени санкции. Той добави, че не може да се съгласи с директорите на болници, които твърдят, че лечебни заведения нямат дейност, след като е забранен плановия прием и плановите операции. По думите му всички неотложни и спешни случаи се приемат. Лекуването на психичните и онкологичните заболявания също не е спряно, както и ражданията.

Преди ден стана ясно, че 33-годишен мъж с коронавирус е починал, докато чака с часове пристигането на линейка в петък. Той е бил на домашно лечение, но след като състоянието му се влошава, близките му викат „Бърза помощ“ около 18:30 часа, но екип пристига чак около 22:30 часа, само за да констатира смъртта на пациента. Здравното министерство вече започна проверка по случая.

Преди две седмици възрастен мъж със симптоми на COVID-19 почина в Плевен, след като местната университетска болница „Д-р Георги Странски“ отказа да го приеме заради липса на положителен PCR тест. Както Свободна Европа писа, той беше потърсил спешна помощ заради задух и почина напът за дома си. Според позицията на болницата причината за смъртта му е масиран инфаркт.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)