Здравният министър: Който нарушава правилата, не е за тази система. Няма да има прошка!

Няма да се колебая. Ако има хора, които са превишили правата, ще си получат съответните наказания, няма да бъда многословен. Това заяви в eмоционално телевизионно интервю здравният министър Костадин Ангелов по повод скандалния случай с пациент, който чака два часа в линейка пред Четвърта градска болница, за да бъде приет за лечение.

Ще изчакам проверката, няма да има галеници. Не мога да възприема линейка да седи пред заключена болница, а мъж да умира, докато чака линейка. Който нарушава правилата, не е за тази система. Не може да има директор да си прави свои правила, отсече той.

Вчера здравният министър гневно поиска оставката на шефа на Четвърта градска болница заради скандално дежурство по време на К-19 „Отново виждаме, че някой иска PCR тест, затова се вбесявам, това е абсолютно нередно. Не може линейка да чака пред болницата, болният се сваля в лечебното заведение, пациентът се сваля, правят се изследвания и ако е за болница, се настанява, не може да седи в линейка и да чака“, каза Ангелов.

„Ситуацията е изключително напрегната. Осигурили сме още коли по линията на МВР. В понеделник ще направя среща с всички частни линейки, които са около 100. Идеята е тези хора да бъдат доведени до лечебните заведения. Отделно ще искам фургони пред болниците за пациентите, които не могат да се срещнат с лекар. Не мога да приема, че по телефона може да бъде давана терапия. От националния център по паразитни болести не ни дават категорично решение, че бързите тестове са алтернатива на PCR-ите. Ангажира се министерството да осигури най-евтините тестове на колегите на първа линия, те не заместват PCR-ите“, каза още здравният министър.

„От снощи на територията на София проблем с леглата няма. До 12 часа сме разкривали допълнителни легла. Нека ме чуят всички директори на лечебни заведения – няма да има прошка за никого. След като в лечебно заведение има свободни легла, да ги разкриват. Първо ще си разкриеш COVID структура и след това ще мислиш за другите частни услуги“, каза още Ангелов.

„Не мога да се съглася, че страхът трябва да ни води. В големите лечебни заведения, особено в София да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на пациентите с COVID, за мен е непонятно. Не може някой да се счита за галеник. Като толкова няма лекари, ще призова депутатите, които са лекари, да си свалят костюмите и да влязат в отделенията. Ако нямаме лекари, които да влязат, аз ще вляза. Не може страхът да ни води или емоцията“, каза още той.

 


image0 (9K)