Здравният министър заяви готовност за отваряне на детските градини и ясли на 14 декември

Детските градини и ясли ще заработят на 14 декември, ако епидемичната ситуация се запази такава, каквато е в момента. Това каза във вторник министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той допълни, че заповедта за това може да бъде разписана до края на седмицата.

По негови думи, наложените от края на ноември по-строги мерки, свързани със затварянето на ресторанти, заведения, училища, градини и големите търговски центрове, вече дават резултат.

В понеделник премиерът Бойко Борисов също заяви, че градините и яслите ще отворят от следващия понеделник. Тогава министър-председателят каза също, че “разпоредил на докторите на 21 декември да отворим отново всичко“.

Министър Ангелов не потвърди, че има постигнато съгласие за облекчаване на всички мерки. Той добави, че здравните власти следят множество показатели, за да правят изводи за ситуацията в страната.

“Когато имаме всички тези данни, в седмицата, която започва на 14 декември, към средата, вече ще знаем какво следва”, допълни Ангелов.

По-рано през деня за повторно отваряне на яслите призова и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

От началото на пандемията от COVID-19 в България общият брой на регистрираните случаи е 164 185. Починали са 5010 пациенти, положителни за коронавируса, а като излекувани са регистрирани общо 65 616 души.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)