Здравният инспектор д-р Ангел Кунчев с опасна новина кога грипът ще достигне своя пик

Най-вероятно другата седмица грипът ще достигне до пика си. Вероятно той още не е стигнат. След това ще започне бърз спад, сподели главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия. Той разкри, че обмислят въвеждането на реимбурсиране на противогрипните ваксини за пенсионерите.

[ad id=“263680″]

„Спадът вече започна в областите Перник и Пазарджик, които обявиха епидемия, и вече излязоха от нея – анализира посочи той пред Фокус. – 1/3 от областите в страната са обявили епидемия. В в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия. „За България средната заболеваемост достигна 190 на 200 хил. души. В районите, които са обявили епидемия, заболеваемостта е над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост“.
Междувременно, повече от 450 училища в страната затвориха врати заради високата заболеваемост, информират от МОН. За всяка една област пикът отнема от седмица до десет дни, поясни той. В София-град се преустановят учебните занятия от 29 януари, понеделник, до края на учебната седмица – 2 февруари.
За пръв път тази година 80% от всички положителни проби са за вирусите Б. Това е нещо необичайно и ново за нас. Обикновено винаги А-вирусите са предизвиквали епидемии, каза д-р Кунчев.


image0 (9K)