Здравният зам.-министър влезе за разпит в следствието, след него е Москов

Делото за бартера на ваксини между България и Турция беше образувано в началото на годината, след като през 2015 г. страната ни получи 100 хиляди дози 5-валентната ваксина „Пентаксим“ като дарение от Турция.

Зам-министърът на здравеопазването Адам Персенски дойде в столичното следствие във връзка с разследването по скандала с ваксините от началото на годината, а по-късно днес по същия повод е призован и министърът на здравеопазването Петър Москов, информира „Пик“. На влизане Персенски не коментира нищо

Делото за бартера на ваксини между България и Турция беше образувано в началото на годината, след като през 2015 г. страната ни получи 100 хиляди дози 5-валентната ваксина „Пентаксим“ като дарение от Турция. Като добавка към нея пристигна и ваксина „Еувакс“ срещу хепатит Б, която е непозволена за ползване у нас.

В замяна България се  задължи да даде на Турция 5 милиона дози ваксини срещу туберколоза. Предмет на разследването е не дали ваксините са опасни за здравето, а икономическата целесъобразност на сделката.


image0 (9K)