Здравната каса прекрати договор с лекар в Русе

Заради отчитане на неизвършена дейност Здравната каса е прекратила договора си с русенски лекар-специалист.

[ad id=“225664″]

Сигналът е получен от гражданин, който е открил несъответствието в електронното си здравно досие. Едва 1% от хората в областта обаче са поискали уникален код за достъп, предава БНТ.

Електронни здравни досиета имат всички българи. В тях се вписват прегледите и манипулациите, извършени по здравна каса от личния лекар, специалист, стоматолог или лаборатория. И именно чрез електронното си досие русенец е установил, че касата е била източена за негова сметка.

[ad id=“263680″]

Калоян Копчев – директор на Районната здравноосигурителна каса в Русе: 

Пациент поглежда електронното си здравно досие, там вижда, че има отчетен преглед. Той казва – аз не познавам тоя лекар, не съм го посещавал и така ние констатирахме това нарушение. Отчетена неизвършена дейност от специалист и сме му прекратили договора съгласно нормативната уредба.

В Русенска област едва 3 хиляди души са се възползвали от възможността да се сдобият с уникален код за достъп, въпреки че се получава безплатно. Оказва се, че повечето хора даже и не знаят за това. Адвокат Пламен Христозов пък е скептичен, че с тях системата ще стане по-ефективна, защото в досиетата се вписват само диагнози, изследвания, но не и резултатите от тях или изписаните лекарства. Според него отдавна вече е трябвало да бъдат въведени електронните здравни карти.

[ad id=“225664″]

Пламен Христозов, адвокат: 

Като няма човек електронна карта за какво му е това електронно досие, след като трябва всичко да се въвежда на ръка? И какво е въведено на ръка и какво не е въведено… А като имаш електронна здравна карта, където и да посетиш, с тази карта се идентифицираш и вече всичко, което се извършва, се въвежда в нея и си личи.

От Здравната каса казаха, че русенци рядко подават сигнали и констатираните благодарение на техни жалби нарушения се броят на пръсти. Миналата година са направени 941 проверки, като в 90% от случаите има установени нарушения. Наложените санкции са за 51 хиляди лева.


image0 (9K)