Здравната карта застрашава живота и здравето на пациентите

Здравният министър ще представи на министрите спорния проект на новата Здравна карта.

[ad id=“225664″]

Срещу този проект  се обявиха от Българския лекарски съюз и редица болнични заведения. Проектът отчита близо 6 000 излишни легла в болниците, за които Здравната каса няма да заплаща, ако предложенията бъдат одобрени.

„Тази карта няма да реши проблемите, защото е сбъркана философията, по която е правена“, заяви д-р Галинка Павлова от Българския лекарски съюз в „България сутрин“, предава Bulgaria ON AIR.

[ad id=“236993″]

Тя подчерта, че Здравната карта не трябва да е финансов инструмент за рестрикции на бюджета на НЗОК и допусна, че ще бъде атакувана в съда и ще падне, ако преди това бъде приета.

Пенка Георгиева от Пациентски организации “Заедно с теб“ също изрази крайното си недоволство и настоя, че Здравната карта е в ущърб на пациентите. Тя е категорична, че новите правила ще застрашат здравето им, а влошаване на здравето води до по-голям разход на публични средства.

По  нейните думи ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да спаси бюджета си, но няма мисъл за здравето на нацията и бъдещето.

[ad id=“236999″]

„Това ръководство създава само хаос, тази карта е изключително потайно нещо“, посочи тя и отбеляза, че болницата в Шумен ще остане без детска и гръдна хирургия.

„Защо се въвежда тази Национална здравна карта? Един пациент не може да лежи на две легла едновременно. Въвежда се допълнително лимитиране с нея и това застрашава наистина живота и здравето на пациента“, обясни Пенка Георгиева.


image0 (9K)