За 800 хил. лева и след 24 години Търговската гимназия вече е общинска

На официална пресконференция днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подписа договора за покупко-продажба със съсобствениците на сградата, в която се помещава Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.
Община Стара Загора придоби 2/3 от Търговската гимназия, които до този момент бяха частна собственост в резултат на реституция от 1992 година. В края на месец март 2016 г. общината получи одобрение от Общинския съвет да изкупи останалите идеални части на сградата. До този момент Общината притежаваше само 1/3 идеална част, като заплащаше наем на другите петима собственици.
„Много проблеми бяха натрупани заради тази съсобственост, трябваше да се плащат наеми постоянно, освен това Общината беше лишена от възможността да ремонтира сградата, защото е частна собственост“, подчерта кметът Живко Тодоров. „Сега се отваря пътят за следващата крачка и това е ремонтът на сградата, който е изключително важен. Има три училища в Стара Загора, които са от голямо значение и с най-добри резултати. Това са ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Математическата гимназия и Търговската гимназия. В тези училища децата имат най-голямо желание да учат и ние трябва да се погрижим те да се обучават в отлични условия. Сега предстои ремонт на Търговската гимназия и ГПЧЕ „Ромен Ролан“.
„Преговорите бяха дълги, четири години преговаряхме със собствениците – започвахме, спирахме, връщахме се обратно, защото исканията им бяха доста високи в първоначалния етап и едва преди четири месеца постигнахме договорка“, подчерта Живко Тодоров. „Много хора ще кажат, че е по-добре да придобием сградата безвъзмездно, но в днешно време подаръци никой не прави. Успяхме да защитим, най-вече младите хора, които ще се обучават, защото те имат нужда от тази сграда, а Стара Загора има нужда от тези млади хора!“ – каза кметът.
„Изказвам благодарност към общинското ръководство и кмета Живко Тодоров от името на педагогическия състав, на учениците, родителите, на цялата старозагорска общественост, на всички, които са завършили това училище“, каза директорът на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ Снежана Танева. „Благодаря за това, че те не само регистрираха проблема, но и го разрешиха. По случай 95-та година на училището, ние получихме най-големия подарък от Община Стара Загора, за което благодаря“!
Зам.-кметът Красимира Чахова посочи, че е удовлетворена от факта, че е защитен интересът на старозагорци и на всички деца, които се обучават в училището. Сумата е 800 хил. лева ще бъде изплатена на две равни вноски: първата – към датата на сключване на договора за покупко-продажба и втората – до 30 юни 2017 г. „Придобиваме 2/3 от сградата и от двора, което в разгъната площ е 850 квадрата застроена площ и 2 957 кв м дворно пространство.“ – коментира Красимира Чахова
„Училището е включено в ОП „Региони в растеж“ и днешният финал на дългогодишната проблемна ситуация е много важен, защото до 30 септември Община Стара Загора трябва да представи в МРРБ проект за ремонт на сградата“, посочи зам.-кметът отговарящ за образованието Иванка Сотирова. „Ако днес това не се беше случило, рискувахме да загубим 1,4 млн. лв. – толкова колкото са предвидени за ремонт на сградата на Търговската гимназия. Другото училище, което е включено в програмата е Професионалната гимназия по ветеринарната медицина, чийто ремонт възлиза на 1,3 млн. лева. Общината в момента възлага обществена поръчка за проектиране и ефективно обследване на сградите“, допълни Иванка Сотирова.


image0 (9K)