За храма към Държавната болница в Стара Загора

От известно време в общественото пространство в града ни се „въртят“ въпроси, свързани с историята на храма към Държавната болница (сега МБАЛ „Д-р Стоян Киркович“). От това – къде е бил, кога е строен и осветен, как се е наричал, кои свещеници са служили в него, до това – въобще имало ли е в болницата храм? И всичко във връзка с идеята, започнала през 2012 година, на отец Йордан Карагеоргиев и група граждани, подкрепени по-късно от Старозагорската митрополия да се възстанови храмът. Тогава, с помощта на тогавашния директор на болницата д-р Петър Атанасов беше направена първата крачка – откриване на кабинет за духовно обгрижване на трудноподвижните и тежкоболните хора, които са на лечение в здравното заведение, както и на техните близки и персонала. А началото на търсенето започна от една книга – „Дневници (1919-1940)“ на Старозагорски митрополит Павел.

[ad id=“225664″]

На страница 183 Митрополитът отбелязва „11.II., [1934 г., неделя. В болничната църква венчах пом.-домакина на болницата Таньо Богданов и болничния стражар Нейчо.“. Ха! Значи все пак е имало… Връщаме се назад в годините. На страница 124 пише: „24.VII.[1932 г.], неделя. Осветих църквата „Св. И. Рилски“ при тукашната държ. болница. На обяд и разговор с лекари и гости до 6 ч. в[ечерта].“ От тук нататък другото място за проверка е местният периодичен печат. И наистина, в издавания тогава в Стара Загора вестник „Дума“ намираме потвърждение на факта. Едно съобщение преди и едно – след събитието. В брой 488 от 22 юли 1932 година на страница 2, в рубриката „Хроника“ редакцията съобщава: „В неделя преди обед ще бъде осветена църквата в държавната болница Ст. Загора. По този случай управлението на болницата е поканило да присъствуват всички официални лица при освещаването.“ В следващия брой 489 от 27 юли 1932 г. на първа страница четем кратка дописка: „Вчера преди обед бе осветена от Ст.-Загорския митрополит Павел новопостроената църква при Държавната болница. Присъствуваха доста лица и граждани. След извършване на обряда митрополит Павел произнесе прочувствена реч за значението на освещаването и отслужи първата литургия в този храм. След литургията се кръсти едно новородено дете от родилното отделение на болницата, на което стана кръстник лекаря-гинеколог г. Бургуджиев. Даде се обяд на официалните лица и гости.“

[ad id=“225664″]

Тази информация и становището на архитектите е вече солиден аргумент в полза на възстановяването на храма. Може би ще се намерят хора, които да допълнят историята! Кое ли е било детето? Или ще се намерят наследници на доктора Бургуджиев? Или някъде пролежават други интересни снимки и документи, факти, спомени, свързани с темата? Тема с продължение…! Дали съществуването на храма би облекчило сегашната участ на болницата?

Снежана Маринова

Източник: долап.бг


image0 (9K)