За сърцето на едно куче

Артър е роден на 6 май – Гергьовден. Не случайно това е денят на Свети Георги Победоносец – този, който носи победата. От тази година обаче Артър ще празнува още един рожден ден – на 3 декември. Той вече е истински победител, защото спечели най-голямата битка в живота си – тази със смъртта, разказва историята му бТВ.

Почти 20 дни лабрадорът и неговия стопанин Милю са разделени. Двамата са заедно от 8 години, в които кучето е буквално и очи и уши за Милю. Мъжът губи зрението си постепенно преди почти 20 години, но вместо за сметка на това другите сетива да се засилят – напротив – те също отслабват. Така Милю губи и слуха си.

„Това ми е първият помощник, в къщи ми помага за глухотата, на улицата за слепотата и така вече осма година с него сме неразделни. Сега съм изключително щастлив, че е пак тука. Сега като влязохме вкъщи не се отделя от мен да не би да ме изтърве“, разказва мъжът.

След 8 години вярна служба Артър влошава здравето си. Диагнозата е тумор на сърцето. Само докторите Георгиев от „Централната ветеринарна клиника” и Игнатов от „Сити клиник” виждат шанс за живота му. В продължение на 6 часа екип от 10 души хирурзи и специалисти се борят за живота на 9-годишното куче водач. Операцията е сложна и уникална по рода си не само за ветеринарната медицина в България, но и в света.

Сърцето на Артър е спряно за 2 часа, докато туморът бъде изрязан, а специален апарат играе неговата роля. За 20 минути сърцето е абсолютно спряно.

Доктор Ранко Георгиев нарича резултата „чудо“: „От човешка гледна точка за мен е чудо, защото аз осъзнавах много добре рисковете. Като лекар това е добрия резултат от добре свършена работа на специалисти“.

Операцията е извършена безвъзмездно, като за ветеринарните лекари това е уникален шанс да подобрят квалификацията си и да постигнат нови върхове в професията. Голямата награда за тях е и втория живот, който живее Артър.


image0 (9K)