За първи път избраха жена за президент на южната ни съседка

За първи път в историята на Гърция жена стана президент на южната ни съседка. Гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу за държавен глава.

Гласуването беше наречено „историческо“ поради единството във вота на двете основни политически сили и факта, че жена поема висшия държавен пост.

Екатерини Сакеларопулу е председател на Върховния касационен съд на Гърция. Тя е юрист с голям авторитет, без изявени политически пристрастия и ангажименти. Нейната кандидатура беше подкрепена на първо гласуване с 261 гласа, при необходим праг от 200 гласа.

Всички депутати от управляващата консервативна партия „Нова демокрация“ подкрепиха избора на новия държавен глава. Водещата опозиционна партия СИРИЗА също гласува за кандидатурата на първата жена, която стана президент на Гърция.

Другите опозиционни партии се въздържаха от гласуване. Националистите от партията „Гръцко решение“ обявиха, че е недопустимо „гръцки президент да не може да посети Света гора“.

Новият държавен глава на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва през март, когато изтича мандатът на настоящия гръцки президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

БНР


image0 (9K)