За първи път в България излекуваха костни метастази на рак на простатата

За първи път у нас пациент е излекуван от костни метастази на рак на простатата, съобщиха от „Александровска“ болница. Там са готови да диагностицират и лекуват костни метастази по метод, който се прилага в света едва от 2 години.

Късметлията е лекар и се казва д-р Максим Малинов. „Оперирах се в Германия, след това се подложих на обичайната химиотерапия. Но ракът е от коварните. Много бързо метастазира и много често има т.нар. биохимични рецидиви. Тоест оперирана е простатата, никъде нищо не се вижда на резонанс с контраст и скенер нищо, но изследванията се влошават“, разказва историята си д-р Малинов пред БНТ.

„Всички образни изследвания са негативни, не можем да хванем къде е проблемът, тези пациенти обикновено остават нелекувани. В момента работим с универсален туморотропен радиофармацевтик, маркирана с флуор 18 глюкоза, която също произвеждаме в нашия циклотрон, но за жалост простатата и още няколко туморни локализации не могат да бъдат диагностицирани с този радиофармацевтик, нито пък техните метастази“, обясни началникът на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Александровска“ доц. д-р Валерия Хаджийска.

Пациентът е изпратен за диагностика в център в Мюнхен, където използват нов изотоп – галий 68. „И се оказа, че аз имам 8 метастази в гръбначния стълб“, споделя д-р Малинов.

Като виждат разсейките, лекарите вече могат да предложат лечение. И то е иновативно. Медикаментът съдържа радий 223, който се натрупва само в костните метастази и облъчва клетките отвътре.

„Малки алфа частички, които действат много селективно имат нисък пробег в останалите тъкани, поради което страничните ефекти за останалите органи са минимални. А пък ефектът за метастазите в костите изключително е голям“, коментира доц. Хаджийска. По думите й резултатът е поразителен – контролното изследване ясно показва, че пациентът вече няма и една клетка останала от метастазите.

В циклотрона на „Александровска“ болница може да се произвежда изотопът за диагностика. Лекарството обаче е много скъпо и все още нито касата, нито здравното министерство го финансират.

Източник: skener.news


image0 (9K)