За…ползите от хремата

Хремата е заболяване, което се среща по-често през зимата. Въпреки че е много лесно да я пипнем, трябва да признаем, че тя изобщо не се числи към „страшните“ болести. Оказва се даже, че би трябвало да сме благодарни за „запушения си нос“.

Хремата действа като основно почистване за организма, извличайки „цялата мръсотия“

от него. Ето защо не е особено полезно още при първите симптоми да прибягваме до капките за нос.  За да попадне въздухът (студен или горещ) в дробовете ни през носа, той изминава сложен и дълъг път, по време на който напълно се адаптира към организма.

Преминавайки по „криволичещите“ носни канали, той не само успява да се затопли, овлажни, но и да се прочисти, да се освободи от вредните микроби, за да попадне в белите дробове и да снабди организма ни с кислород. Целият носов апарат може да се сравни с първокачествен филтър. В ноздрите се помещават

специфични реснички, които задържат по-големите прахови частички

на вдишания въздух. По-малките пък полепват по лигавицата и се изхвърлят чрез „добре познатата ни характерна течност“.

Носната кухина има свойството да се почиства с помощта на сълзите. В отделяна от слъзните жлези влага се съдържа пагубният за бактериите ензим лизоцим. Част от слъзната течност попада в носната кухина, където измива ресничките на лигавицата, овлажнява вдишвания въздух и убива вредните микроби, пише „Ретро“.

„Неалергичната“ хрема се лекува лесно.

Ако не сте привърженици на различните лекарствени средства и прочее „химия“, можете да опитате да си помогнете чрез изпитаните народни средства.

Най-леснодостъпният начин е чрез промивки на носа с „морска вода“: супена лъжица готварска сол на литър вода и капка йод.

Друг ефикасен метод е промивката на носа с помощта на пипета и отвара от цвекло.


image0 (9K)