За неуважение към Русия в нета – глоба и 15 дни арест иска група в руската Дума

Група парламентаристи внесе в руската Дума пакет от законопроекти за глоби и административни арести за публикации в интернет за материали, които в „неприлична форма изразяват неуважение“ към обществото, държавата, официалните символи на Русия или институциите, съобщава руската редакция на Би Би Си.

Наказание за неуважение

Авторите на инициативата – сенаторите Андрей Клишас, Людмила Бокова и депутатът от Думата Дмитрий Вяткин – предлагат за такива дейния глоба от хиляда до пет хиляди рубли или административен арест до 15 дни.

Според записаното в законопроекта в случаи, когато в интернет са забелязани материали, които „изразяват в неприлична форма явно неуважение“, главната прокуратура на Русия е длъжна да се обърне към Роскомнадзор, който да блокира източника на установеното нарушение.

Авторите предлагат и изменения в закона „За информацията“, с които да се блокира достъпът до страници с материали, в които има „неуважение“, както и да се допълни с още една точка членът за „дребното хулиганство“ в Кодекса за административните правонарушения.

Повече по темата прочети в clubz.bg


image0 (9K)