Още за недолюбваното брюкселско зеле…

Казват, че брюкселското зеле е „най- мразеният зеленчук“! Както повечето зеленчуци, то си има тайна на приготвянето. В суров вид е твърдо и безвкусно, а сварено – брюкселското зеле направо си заслужава прозвището! Ако бъде сготвено с любов и по-специално – то е прекрасно. Освен, че може да бъде вкусно, брюкселското зеле е и изключително полезно.

[ad id=“225664″]

То е от семейство Кръстоцветни,  също като броколито и карфиола. Съдържа от 152 до 247 мг витамин С, който е в много стабилна форма и не се разрушава по време на готвенето му. Богато е на витамин К, фолат, витамин В6, холин, калий, магнезий и желязо. В организма действа анти-възпалително, подпомага за пречистването на черния дроб и предоставя на тялото ценни антиоксиданти.

Ето една рецепта, която се приготвя лесно и бързо, отнема само 10- на минути,  а ще ви донесе  вълнуващо кулинарно преживяване:

[ad id=“263680″]

Малките главички на брюкселското зеле се разрязват на две. В тиган със силно загорещено олио се изпържват до златисто- червено. Изцеждат се на решетка и се поръсват с трапезна морска сол и черен пипер! И това е! Опитайте, много е хрупкаво и приятно! Идеално го допълва и чаша ледено бяло вино!

Да ви е сладко!


image0 (9K)