За кого гласуваш, ако не искаш ГЕРБ?

Голям проблем, наистина. И отговор няма.

Особено след вчерашното БСП-шоу, се чудя и симпатизантите на БСП за кого ще гласуват, камо ли някой друг да приеме за опозиция партия, чийто лидер представя за евроизбори листа, способна на минутата да извади БСП от европейската левица. Даже няма да я замразяват като партията на Орбан.
След като собствените й хора успяха да наложат някакъв процент нормалност след 10 часа разправии, Корнелия Нинова побърза да направи следващия гаф с фразата, че вече не тя, а националният съвет носи отговорност за резултатите на БСП от евроизборите. Това ли беше целта? Да тресне такъв списък, че и деца в детската градина да разберат предрешения провал на левицата като антиевропейска такава и съответно поне да се опитат да замажат положението. То сигурно и генерал Решетников е бил скандализиран, щото знае, че нещата не се правят така ачик-ачик.
И за какво? Само за да си вземе индулгенция авансово да не отговаря за резултатите от изборите. Припомням – говорим за лидер на партия, претендиращ, че може да управлява България. В една нормална държава този лидер ВЕЧЕ е загубил всички възможни избори.
Още един голям проблем – уж десните: ДСБ(по определение много дясна)+“Да, България“, която още при създаването си декларира, че не е дясна, нито лява (т.е. неопределим политически феномен с неопределима политическа концепция), + леви екологични формации (по презумпция са леви и единствено у нас играят с десни партии)… нито са десни като коалиция, нито са леви като коалиция. Нито пък имат ясни послания да дръпнат неориентираните и както се вижда вместо да вземат от ляво и дясно, не вземат от никъде. И няма да вземат.
Следващ проблем – Патриотите. Разпихнаха се на патриотчета и единствената ориентация на патриотично настроените фенове за гласуване остава – за онези, финансираните от Русия, или другите? Но прогнозата за успеваемост на които и да е избори е по-скоро прогноза за разпиляване на гласове.
Поредният проблем – новата партия КОД. Толкова нова и така консервативна по програма, че е пълно неизвестно към момента, включително по основния ориентир – европейска ориентация.
За ДПС – абсурд! Споделям мнението, че политиката не може да е про-, или анти- етническа, така че етническите партии нямат място в съвременния свят. Хората трябва да се обединяват от идеи, а не от етническа принадлежност, защо неизбежно им се налага да живеят заедно, искат или не.
И за кого да гласувам, питам се?
Някакви идеи при положение, че личната ми визия за бъдеще включва няколко принципни опори: искам България да е Европейска държава, а не Евразийска. Искам да е демократична, а не тоталитарна. Искам да е част от света, а не в изолация. Искам да е икономически стабилна и да развива иновативни, високоефективни производства. Искам да има съвременно образование и медицина на високо ниво, при това без да се орязва достъпа до тях. Искам конкретната човешка личност да е в основата на стълба от ценности, до момента, в който тя не нарушава правото на същото за друга личност.
Та за кого да гласува човек като мен без политическа принадлежност, който никога не е имал такава, счита че и най-добре направените политически наочници ограничават свободата му на визия, мислене и действие и иска да живее нормално, оставяйки на децата и внуците си база за свят, който те да направят свой. Т.е. без да им е заредил авансово мини, които те да губят целия си живот да обезвреждат, каквито има нашето постсоциалистическо поколение.
Е?


image0 (9K)