За да знаят жените, че не са сами. РаноБудната Олга Минева

„Тук сме. Има ни. Не си сама!“

Това е посланието, с което Олга Минева иска да достигне до всяка жена, която е жертва на насилие у дома. Тя е основател на неправителствената организация EMPROVE, която помага на жени във връзки с насилие, кампанията #РаноБудна, която се фокусира върху обществената информираност за първите знаци за насилие и предотвратяването му, и инициатор на общността на #ЖенитеSurvivors, които са излезли от връзки с насилие.

На международния ден на жените 8 март разказваме за нейната мисия, която е всички жени в България да знаят, че има откъде да получат помощ и подкрепа.

„Това е най-важното, което искаме да покажем. То е много простичко, но е точно това, което една жена в такава ситуация има нужда да чуе“, казва Минева в интервю за Свободна Европа.

По образование тя е организационен психолог. Завършила е Психология в Хайделберг в Германия, а след това и Организационна психология в Университета „Бъркбек“ във Великобритания. След това се връща в България с желание да допринесе за позитивна социална промяна.

Така стигаме до 2016 г., когато Минева основава EMPROVE – първоначално дигитална платформа за жени, преживели насилие, по която работи съвместно с партньори от още 6 европейски държави.

„В рамките на две години по всякакви начини ни беше потвърдено, че има нужда от огромна подкрепа за жените, преминали през нещо подобно. Не само в България, но и в цяла Европа, държавите предлагат подкрепа, фокусирана почти изцяло върху кризисните фази. Това е настаняване на жени между 3 и 6 месеца, на които им се е случила вече най-тежката форма на насилие“, разказва Минева.

Затова тя разширява работата по проекта и заедно с екипа си започват да предлагат психологическа и юридическа помощ, както и подкрепа на живо. От 2019 г. EMPROVE функционира като неправителствена организация, а стратегическите ѝ цели са да помага във всеки един етап на така наречения цикъл на домашното насилие. Той често започва със словесен и психологически тормоз, след което идва физическото насилие. След излизането от връзката пък жената има нужда от устойчива дългосрочна подкрепа, за да не се върне обратно.

„Една жена не може сама да се справи с нещо подобно, ако вкъщи семейството ѝ казва: „Хайде сега, той с пръст не те е докоснал, само ти е казал това и онова“, казва Минева.

Според нея има нужда от обществено пробуждане за проблема с насилието над жени в дома и осъзнаване на знаците, че то се случва и как да се реагира при тяхното идентифициране.

„Като нямаме обществена нетърпимост към подобни прояви, няма и как да се справим с този проблем. Това е проблем, с който трябва да се справим като общество, всички заедно“, казва Минева.

„Продължаваме безвъзмездната си подкрепа към жените, които са в процес на излизане от такава връзка. И най-важното – създатели сме на първата по рода си общност на #ЖенитеSurvivors, които са вече излезли от такава връзка. Tе при нас са ментори, лектори, автори – една изключително овластена група, с която много се гордеем“, допълва още Минева.

Не на последно място EMPROVE работи с институциите и кризисните центрове в страната, които Минева нарича „незаменими партньори“.

„Те препоръчват жени към нас, които вече излизат от тяхната услуга, така че да затворим цикъла. Жената не трябва да бъде оставена в безтегловност, след като излиза от съответната услуга“, пояснява Минева.

По думите ѝ едно от най-големите предизвикателства е да се достигне до жени, които са изолирани, дори понякога физически, и се чувстват далеч от всякаква помощ. Затова фондацията използва всякакви канали като социални мрежи, медийни изяви, дори са стартирали вече и първия си кино проект. Организират акции с известни артисти и най-различни събития, с които се стремят да информират хората за помощта, която е на разположение. Стремежът е насочен и към това пробуждане на обществото, без което Минева смята, че няма как да решим проблема с домашното насилие.

„По всякакъв възможен начин се стремим да сме наоколо и жените да чуват нашето мото, че сме тук, че ни има и че те не са сами“.

 

Теодора БЪРЗАКОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)