За гората – отгледна, а не безогледна сеч

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 51, 1990 г.
ЗА ГОРАТА – ОТГЛЕДНА, А НЕ БЕЗОГЛЕДНА СЕЧ
Няма пред кого да откриваме тайните на гората. Тя е и „зелена фабрика”, според един старозагорски поет, която филтрира въздуха през иглените уши на бора, и зелено злато, според икономистите, лечебен въздух и бистра вода за туристите. С една дума: всичко!
Вярно е, че тези думи звучат патетично и поетично, но има ли кой да ги оспори? Спор може да има само около отношението ни към гората. Знае се, че поради субективни мнения на специалисти преди време масово се изсичаха широколистни гори и се заменяха с иглолистни. На това други специалисти му казваха: нарушено екологично равновесие. Някъде се вземаше земя от горския фонд за селскостопански цели, а се оставяше да пустее (стотици и хиляди са пустеещите земи в ТКЗС), другаде вместо отгледна имаше безогледна сеч.
Ето каква е: ГОРСКАТА КАРТИНКА на Старозагорската община според една проверка на Общинския комитет за държавен и народен контрол по стопанисването, ползването и опазването на горите.
В общината ТКЗС стопанисват общо 28 726 дка гори. От тях 18 268 дка са предоставени от Държавния горски фонд по чл. 8 от Закона за горите, 6 633 дка са създадени върху земи на ТКЗС и 3 825 дка са изключени от държавния горски фонд за работни земи на ТКЗС, но не са усвоени.
В констатациите се сочи, че „през деветата петилетка от страна на горското стопанство – Стара Загора, и ТКЗС (АПК) в общината в основни линии се спазват изискванията на Закона за горите, ПМС № 731 от 6.ХІ.1953 г., ПМС № 397 от 9.Х.1956 г. и ПМС № 47 от 1958 г. Състоянието на документацията на лесоустроените гори е добро. На лице са съхранени лесоустройствени проекти и карти за общината по землища…”
В нито едно от проверените ТКЗС обаче не са намерени лесоустройствени проекти на горите на ТКЗС и ръководствата им не са запознати с тях, не се знаят и изискванията на Закона за горите. Нека не звучи парадоксално, но в бившите АПК и сега в ТКЗС няма служебни лица, които да се занимават със стопанисването, ползването и опазването на горите.
ЗНАЕТЕ ЛИ ЩО Е ТУЙ „ГОЛА” СЕЧ?
Такъв е случаят в село Горно Ботево. В предоставената на ТКЗС гора в отдел 34 „а”, „д”, „е” насажденията не са предвидени за дърводобив, одобрен е в годишно план-извлечение от 26.12,1988 г., с който е разрешена гола сеч за дърводобив върху площ от 61.36 дка за добив на 136 кубика дървесина. При сечта обаче са добити… 943 кубика дърва за огрев. Тук, разбира се, е изсечена повече от разрешената гора. И тъй като няма акт за освидетелствуване на сечището и не са издадени позволителни за сеч, следователно този акт е незаконен.
Но този акт не е последен.
През 1988 година на населението на село Горно Ботево са предоставени 1 800 куб. метра дърва за огрев при планувани 880 куб. метра. Тук кметът на селото Йордан Колев е издействувал разрешение за сеч гори на ТКЗС, предоставени от държавния горски фонд. Преди да е издадено позволително за сеч, кметът е организирал населението и са изсечени 2 050 куб. дърва. И това става въпреки нареждане от страна на горското стопанство да не се секат повече дърва от сечището поради многократно превишен лимит. Кметът, разбира се, не изпълнява това нареждане и са изсечени от 20 дка горски площи. С това е нарушен чл. 27 от Правилника за приложение на Закона за горите и чл. 33 от Инструкцията за ползване на дървесината от горските стопанства.
Фактите тук са твърде красноречиви, за да имат нужда от коментар. Бихме си позволили да добавим, че на мястото на известната поговорка „село без кучета” можем да сложим поговорката:
ГОРА БЕЗ … КУЧЕТА Защото явно само на горското стопанство е отредено да се грижи за гората, а всички останали са от другата страна като участници в процеса на ползването на горските блага. А знайно е, че те не са безкрайни и трябва пестеливо да се използват.
Дървото е като човека – трудно се гледа. А как се гледа гора? За това се иска труд, и то тежък труд. Нека само си спомним усойните сечища, където грижлива ръка трябва да засади фиданки, та след сто години грижа да израсте гора.
Според лесоустройствените планове в горите на ТКЗС е предвидено да се отсече общо 39 020 куб. метра дървесина, а са отсечени 8 582 куб. метра, а в горите, предоставени на ТКЗС, от общо предвидени 28 520 куб. метра са отсечени също 8 582 куб. метра. Тези цифри не трябва да ни радват, защото тук не става дума само за главните сечи, а за реконструкцията на горите и за отгледните сечи. Става дума за грижите, за които споменахме, за да израсне гора. Но тази грижа (става дума за горите на ТКЗС) е вменена като дълг преди всичко на горското стопанство – Стара Загора. Ръководството на ТКЗС и кметовете не се занимават с тази работа. Затова се допуска незаконна сеч и паша. Не се наказват нарушителите. Кой би могъл да възприеме сериозно, че за 5 години само 2 са нарушенията в горите на ТКЗС. Но само два са съставените актове за това време.
За какво свидетелствува всичко това? Само за едно – за безстопанствено отношение към едно национално богатство, което, и децата знаят, трябва да се пази и множи. Но…
Кънчо ПАНЕВ


image0 (9K)