Защо цените у нас се покачват най-бързо в Европа?

България е на четвърто място в ЕС по поскъпване на стоките и услугите в периода между 2000 – 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

[ad id=“225664″]

С изключение на мебелите и домакинските уреди, цените на стоките и услугите у нас отбелязват по-голямо повишение в сравнение със средното равнище в ЕС през разглеждания период, като в почти всички категории сме в топ пет по нарастване на цените, сочат още данните на европейската статистика.

Според финансиста Емил Хърсев основен фактор за поскъпването на цените у нас е изоставането спрямо пазарите преди 17 години.

[ad id=“263680″]

„При нас структурата на потреблението преди 17 години е била различна. В началния период при нас е доминирало потребление на храни, а те имат най-нисък ръст в ЕС и у нас. Много ниска е базата на потребление в началото. Няма значение, че самият пазар е малък“, уточни експертът в „България сутрин“, предаде Bulgaria ON AIR.

Чуждестранните инвестиции не трябва толкова да ни вълнуват, защото точно тези инвеститори най-бързо бягат при криза на вътрешния пазар, каза още финансиста.

Мнението на журналиста Петър Илиев е, че не е важно колко са поскъпнали цените от началото на века, важно е да се отбележи, че България е една от най-евтините държави в ЕС спрямо цените във всички сфери.

„Трябва да се съпоставят цените със заплатите. Ако средният ръст на цените у нас от 2000 година насам е 85%, то в същото време средната работна заплата е нараснала с 600%. Големият ръст на храните и услугите идва от нарастването на тока, здравеопазването, акцизите, водата и другите подобни услуги. Държавата беше принудена да ги вдигне изкуствено“, подчерта журналистът .

Илиев отбеляза още, че в близките 5 години Бургас, Варна и Пловдив ще настигнат София по средна работна заплата.

Bulgaria ON AIR


image0 (9K)