Защо хълцаме и как можем да спрем!

Кои са най-честите причини за хълцането?

Макар и рядко, хората започват да хълцат и това създава не само притеснение, но и дискомфорт. Защо се случва и как може да си помогнем да спрем хълцането, ако то продължи повече от нормалното.

При хълцане се получава непроизволно рязко свиване на диафрагмата, което преминава към мускулите между ребрата. Звукът пък идва от това, че временно се затварят дихателните пътища.

Най-честата причина човек да започне да хълца е бързото хранене, а така също и от преяждане. Комбинацията между пикантна храна и газирани напитки също може да доведе до хълцане.
Неприятната ситуация се поражда и от силно емоционално преживяване. В повечето случаи хубавото е, че хълцането трае кратко. Ако обаче не можете да спрете да хълцате дълго време, това е признак, че имате заболяване на централната нервна система.

За да спрем да хълцаме, използваме задържане на дъха и пиене на вода на малки глътки. Други методи са смучене на чаена лъжичка захар или поставяне на лед върху гърлото. Помага също пиенето на чаша вода в наведено състояние.

Към бабешките лекове за спиране на хълцане можете да прибавите и тези – прескачане седем пъти на легнала на пода метла или пъхване на главата под възглавницата и броене до десет.


image0 (9K)