Защо хирурзите носят зелени или сини престилки?

Питали ли сте се защо хирурзите носят единствено сини или зелени престилки в операционната зала? И никога бели?  Това, на пръв поглед незначително правило, може да повлияе успеха на операцията, пише blitz.bg.

[ad id=“225664″]

Първоначално целият медицински персонал е носил бели одежди. Промяната идва през 1914 г., когато един влиятелен  лекар налага зелените, а по-късно – и сини престилки.Тайната е в това, че безупречно белият цвят може да заслепи хирурзите за няколко мига, когато отместят погледа си от тъмните цветове на кръвта към престилките на колегите си. Същият ефект се получава и когато излезете навън през зимата и видите как слънчевата светлина се отразява в снега. Това обаче все още не отговаря на въпроса ни „Защо хирурзите носят сини или зелени престилки, а не да речем жълти или лилави?“.

[ad id=“263680″]

Отговорът е, че зеленото и синьото се намират на противоположната страна спрямо червеното в спектъра на видимата светлина. А по време на операция хирурзите се съсредоточават почти изцяло върху червени цветове. Именно поради тази причина зелените и сините цветове на дрехите им обострят взора на хирурзите и ги правят по-чувствителни към различните оттенъци на червеното.


image0 (9K)