Защо той направи така? Какво наистина има предвид…

Защо той направи така? Какво наистина има предвид с тези думи?

На мнозина им се е случвало да премислят твърде много отношенията си с половинката. Това обаче не само застрашава връзката, но и носи допълнителен стрес.

Потушаването на тази мнителност обаче е по-трудно, отколкото си мислим, и е свързано с изграждането на увереност у самите себе си.

При проучване сред няколко експерти в областта на отношенията може да се извлекат няколко съвета за това как да не прекаляваме с анализа на връзката ни.

Не разсъждавай върху всяко нещо, което излиза от устата на партньора

Специалистите припомнят, че не всяко нещо, което хората изричат, е всъщност онова, което те наистина мислят. Това, че половинката ти не казва по няколко пъти дневно, че те обича, или не се чувства комфортно да изразява чувствата си на публично място, не означава, че връзката ти не е наред. Ако имаш какво да му споделиш по въпроса, просто го направи.

Прочети останалите съвети:

Съсредоточи се върху онова, което усещаш, вместо да даваш оценка на отношенията

Понякога е възможно да се луташ в мисли за самата връзка, а всъщност трябва да обърнеш внимание на това как се чувстваш спрямо партньора и отношенията си с него. Това усещане може да ти даде по-добра преценка вместо анализа на всичко, което сте си казали и преживели като двойка.

Замисли се дали не разполагаш с излишно време

Когато ни е скучно и търсим нещо, за което да се вълнуваме, започваме да мислим твърде много върху някоя тема. В такива случаи експертите препоръчват захващането с хоби или друго занимание, което да постави фокуса върху теб и заеме времето ти, за да нямаш възможност да премисляш твърде много.

Бъди наясно какво наистина искаш от връзката си

Често разсъжденията върху партньора и връзката са знак, че не знаеш какво наистина искаш от отношенията си и не получаваш това, от което имаш нужда. Щом веднъж осъзнаеш желанията си, ще си способна да разбереш дали нещо наистина липсва, както и да го обсъдиш с половинката.

Не отчитай единствено негативите

Пренасочи мислите си от това, което не е наред, към онова, към което се стремиш. Така ще се съсредоточиш не върху самия проблем, а над разрешението му.

Стреми се към ефективна комуникация

Не би трябвало да четеш между редовете за това какво иска да каже партньора, затова не прави и ти така. Скоро ще откриеш, че колкото по-директна комуникация установяваш, толкова по-често ще получаваш такава обратно. По този начин ще може да се доверявате взаимно един на друг, без да анализирате и търсите скрито послание в думите на отсрещния.

Опитай се да мислиш позитивно

В моментите, когато умът ти се насочва към тревоги и притеснения за връзката ти, обърни посоката и започни да мислиш за нещо приятно – приятелите си, последната ваканция или домашния си любимец. Не мисли за бъдещето или миналото на връзката, а остани в настоящето и се съсредоточи върху това как се чувстваш в него.

Не се настройвай с помощта на приятели

Хубаво е да имаш приятели на своя страна, но когато те подклаждат огъня, това няма да ти помогне. По-вероятно е те да не отбелязват твоите недостатъци и начините, по които може би влошаваш проблема, защото не искат да наранят чувствата ти или пък не са запознати с цялостната ситуация.

Посъветвай се с терапевт

Понякога най-добрият ход е да поговориш със специалист, който ще бъде обективен в мнението си. Вероятно е той да те успокои, че преувеличаваш и няма нужда да премисляш толкова положението.

Смени обстановката

Разходи се през почивните дни, с или без половинката си, за да проясниш ума си и бъдеш пълноценна в настоящето. Ако пътуваш без партньора, много вероятно е той да започне да ти липсва, което ще те накара да си спомниш хубавите моменти, които сте имали.

Фокусирай се върху хубавите неща

Бъди благодарна за онова, което половинката прави за теб, и насочи вниманието си върху малките неща. Това мислене ще те кара да се чувстваш щастлива, без да имаш нужда от това да свръханализираш цялостната връзка.

Води си дневник, с който да проследяваш колко често се впускаш в премисляне

Това ще ти даде добра представа за този твой навик. Записвайки си колко често ти се случва и какво точно анализираш, ще можеш да разбереш и какво точно изпитваш, какви мисли те спохождат, а оттам нататък и да предприемеш подходящите действия, за да се справиш с проблема.

Източник: Една.бг


image0 (9K)