Защо съучениците на Райна Кабаиванска я наричали Кабадебеланска?

С присъщото си чувство за хумор оперната прима Райна Кабаиванска разказа в ефира на бТВ непознати интересни истории от своя живот.

Вероятно няма как да си представим стилната и елегантна жена, която и на 84 години изглежда префектно – като едно дебело, тантуресто дете. Но да, точно такава се описа самата тя. И е останала пълничка и в началните класове на училището, където нейните съученици са ѝ измислили прякора Кабадебеланска, перифразирайки фамилното ѝ име.

„Знаете колко са наблюдателни децата. Те виждат и най-дребните детайли и макар и да са жестоки, не спестяват истината.“ – вече с усмивка, от позицията на годините, разказа едно от най-великите сопрана в света.

Кабаиванска се възмущава на днешното облекло на учениците и беше категорична, че те трябва непременно да бъдат облечени в униформи, което според нея освен, че учи на дисциплина, и възпитава.

Лицето ѝ се озари, когато като всяка жена, станала баба, заговори за 4-годишната си внучка, с която имали страхотна връзка. Хитрушата запитала баба си преди тръгването ѝ за България дали наистина толкова много я обича. И когато Райна Кабаиванска отговорила, че това е така, детето поискало да му купи басейн.

Припомняме, че перната прима Райна Кабаиванска получи наградата с името на легендарното сопрано Мария Калас. Отличието ѝ беше връчено на 2 август 2018 г. във Верона. Тя е първата чужденка, която взема високото отличие, което се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона.


image0 (9K)