Защо в СССР са произвеждали кола с два волана

Със сигурност повечето хора дори не са чували за УАЗ-469 с две кормила. Това е така, защото този автомобил е произвеждан в ограничено количество, специално за съветската армия.

Първото нещо, което може да му дойде на ум на човек е, че са необходими два волана в мистериозната кола, за да може някой да научи някого на нещо. Всъщност това изобщо не е така.

Военната версия на УАЗ-469 е предназначена да изпълнява много опасна дейност. Работата е там, че такива коли са създадени специално за инсталирането на индукционен детектор на мини.

Монтиран индукционен детектор на мини се използва за търсене на противопехотни и противотанкови мини както на открито място, така и на пътя. Това е доста обемна конструкция, която е монтирана по специален начин в предната част на автомобила.

Минотърсачът се състои от отдалечена рамка, окачен елемент за търсене, тракер и електрическа система. Първите такива автомобили са създадени в СССР на базата на ГАЗ-69, но след това те са заменени с по-усъвършенстваните УАЗ.

Минотърсачът се различава от оригинала автомобил не само в инсталирания детектор. Допълнителни пневматични камери са прикрепени към спирачките и съединителя. Трансмисията е попълнена с компресор. Всичко това е било направено, за да може водачът да спре колата възможно най-бързо.

Работната скорост на машината, когато устройството се използва, не може да надвишава 10 kм / ч. Екипажът на детектора за мини се състои от водач и оператор. Всъщност вторият волан е нужен именно, за да се управлява индукционния детектор за мини, който има собствено шаси.

Освен това, от автомобила се излива цветна течност, която изтича на пътя по време на движение, като по този начин е маркирана безопасната лента. /auto.blitz.bg


image0 (9K)