Защо сме толкова лоши

[ad id=“225664″]

Защо сме зли, защо сме толкоз лоши,

Защо понякога, във толкоз злост удавени,

Делим имоти, служби и разкоши?

Еднакво смъртни всички сме. Забравяме!

Забравяме! Еднакво алчни, диви,

Забравяме го в свойте дрязги, страшните!

Дали смъртта еднаква толкоз плаши ни –

Еднакво смъртни, но еднакво живи!

Ех, престанете! Нека поживеем

И ние, хора, мъдро като хората!

Една земя ще е над нас, отгоре ни,

Но важно е, дордето сме над нея…

Дамян Дамянов

[ad id=“263680″]

Ежедневно ставаме свидетели на ситуации, в които едни хора проявяват необяснимо грозно, обидно или дори безжалостно поведение и отношение спрямо други. В някои случаи дори самите ние, без и най-малко да сме го осъзнали, се озоваваме от другата страна. Клевети и злостни коментари по нечий друг адрес, подигравки или шеги на чужд гръб, заплахи или обиди, отправени директно в лицето на някого – всичко това са прояви на негативни чувства, които нараняват и предизвикват сериозен душевен дискомфорт у всеки един от нас.

[ad id=“238430″]

Постоянно се питаме на какво може да се дължи всичко това, задаваме си въпроси от типа на: „Защо сме толкова лоши“, „Какво ни пречи да бъдем по-добри едни към други“, „Толкова ли е трудно да се усмихнем и да кажем мила дума на човека до себе си“ и т.н. Питаме се и все не можем да си отговорим… А той е, че хората се държат зле към другите, защото се чувстват нещастни. Защото страдат и изпитват вътрешна неудовлетвореност и болка. Единствената причина някой да се държи грубо, нетолерантно, апатично, злобно или с неприязън към някого друг, е, че самият той дълбоко в себе си се чувства самотен, неразбран и наранен.

[ad id=“236993″]

Според психолозите този тип хора се държат унизително, надменно, злобно и пренебрежително към останалите, защото те самите не се чувстват добре; защото са изгубили вяра в доброто и отдавна са изгубили баланса и вътрешната си хармония; защото са отчаяни; защото са свикнали да виждат живота и хората край себе си единствено и само в черни краски. Човек, който се чувства добре, не изпитва необходимост да оскърбява или вреди на когото и да било.

[ad id=“236999″]

Ето защо, когато се срещнем очи в очи с човек, неконтролиращ своето поведение и е обсебен от злоба към другите, най-доброто нещо, което бихме могли да направим, е да проявим разбиране и мъдрост, да проявим съчувствие и да простим.

Източник:Woman.bg


image0 (9K)