Защо Слави Трифонов спечели много повече от прогнозите

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ получи над 560 хиляди гласа или повече от 17 на сто от всички подадени в неделя. Това я нареди на второ място, след ГЕРБ, и преди БСП, която пък инкасира най-тежката си загуба досега.

В последните дни преди изборите прогнозите бяха различни – те даваха не повече от 12% подкрепа за „Има такъв народ“ и много повече за БСП. Партията на Слави Трифонов се представи много по-силно и не само зае второто място, но се превърна и в ключ за разрешаване на сложния въпрос за следващото управление на България. Бойко Борисов и ГЕРБ отново са първи, но този път няма с кого да направят мнозинство за правителство.

Как „Има такъв народ“ спечели толкова много? Успехът се дължи на вълната от млади избиратели и на новото разпределение на опозиционния вот, коментира за Свободна Европа изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

I В неделя следобед

Много от гласувалите за “Има такъв народ” са взели решение за вота си в последните дни преди изборите, а това е поведение, присъщо за по-младите гласоподаватели, каза Симеонов.

За повишаването на броя на младите и нови избиратели говори и високата изборна активност в неделя следобед, тъй като твърдите електорати традиционно гласуват по-рано през деня.

„Този следобеден „спринт“ е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота“, се казва в публикация на „Галъп интернешънъл“ във вторник.

Концертът, с който Слави Трифонов закри своята кампания, най-вероятно също е допринесъл за това по-млади избиратели да решат да гласуват за “Има такъв народ”.

Само на страницата на телевизията 7/8 TV във Фейсбук концертът досега има 900 хиляди гледания.

Графиката от данните на „Галъп интернешънъл“ показва, че в неделя сутрин най-висока мобилизация е имало сред избирателите на ГЕРБ и БСП. В следващите часове обаче се засилват гласовете за „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

В понеделник “Галъп интернешънъл” публикува и демографски профил на гласоподавателите. Данните показват, че 30 процента от гласоподавателите на възраст между 18 и 30 години са гласували за “Има такъв народ.” Най-голямата подкрепа Слави Трифонов всъщност е получил от най-младите, които не са били толкова активни на предишни избори.

Според Симеонов, повишената избирателна активност сред най-младите и силното представяне на протестните формации представляват кулминацията на протестите от лятото на 2020 г.

Успеха на “Има такъв народ” политическият анализатор оприличи на възхода на ГЕРБ през 2009 г.

„Изглежда, че ключов за тези избори е бил вотът на хора, които досега са се чувствали дистанцирани от политическия процес, но са припознали себе си в опозиционните формации, които разместиха политическото статукво“, каза Симеонов.

Докато всеки трети от най-младите е гласувал за Слави Трифонов, при другите политически сили представянето е много по-слабо. 15 на сто българите до 30-годишна възраст са подкрепили ГЕРБ, 12 на сто – „Демократична България“, 10 на сто – ДПС, и само 7% са избрали БСП.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)