Защо се целуваме със затворени очи?

Най-дългата целувка в света е продължила 58 часа, 35 минути и 58 секунди. И макар да нямаме представа как двойката, която се е целувала повече от едно денонощие е успяла да постигне този рекорд, имаме отговор на въпроса „Защо хората затварят очи, когато се целуват?“.

Ясно е, че учени, специалисти и обикновени хора отдавна се чудят и търсят отговор на това явление и в крайна сметка причините са няколко.

Това помага на мозъка ни да се концентрира по-добре

Според едно проучване, когато имаме твърде много визуални обекти около себе си, това ни пречи на мозъка ни да се концентрира и да остане фокусиран върху едно нещо. По същата причина, когато човек се почувства много уморен на работното си място например, за кратко хваща главата си в ръце и затваря очи, сякаш за да прогони всичко наоколо за миг и да успее отново да се концентрира върху задачите си. Всъщност способността ни да усещаме се влошава, когато имаме твърде много неща пред погледа си.

Така искаме да усещаме повече чрез допир

Както затварянето на очите ти помага да се отървеш от всичко наоколо, което те разсейва, така ти помага и да усетиш по-добре допира на другия човек по време на целувката.

Кара човек да се чувства по-малко уязвим

Макар че целуването е много приятен процес, то кара човек да се чувства по-уязвим и беззащитен. Затова и затваряме очи, за да избегнем факта, че се чувстваме странно.

Отворените очи по време на целувка са нещо странно и не съвсем наред

Ако ви се е случвало да се целувате с някого, който е стоял с отворени очи през цялото време, знаете, че това е някак зловещо. И никак не е добър знак. Ако човекът, с когото се целувате, стои с отворено очи, защото му е много важно да гледа нещо друго, освен вас, в този момент, това не е добър знак за вашите отношения.

Освен че ще накарате партньорът си да се чувства странно, ако се целувате с отворени очи, това ще попречи и на мозъка ви да се фокусира върху това изживяване и ще усетите много по-малко емоцията, ако все пак усетите нещо.

life.dir.bg

 


image0 (9K)