Защо се финансира намаляването на производството на краве мляко в България

заразния нодуларен дерматит

След публикация в ЗАРАТА, граждани ни задават въпроса: Защо се финансира намаляването на производството на краве мляко в България?

Мярката за помощ за намаляване на производството на краве мляко е в изпълнение на Заповед РД 09-670 от 10.09.2016 година на министъра на земеделието и храните.

Ограничението се налага заради свръхпроизводството на сурово мляко в ЕС, което задълбочава кризата в млечния сектор. Млекопроизводителите трупат загуби и дългове, а много млечни ферми са застрашени от фалит.

Млечните квоти се прилагат, за да се регулира производството на мляко и млечни продукти в ЕС. Всяка страна-членка на Европейския съюз, както и България, има разпределена национална квота.

Националната квота се разпределя между производителите на краве мляко. Всеки производител получава индивидуална квота за своето стопанство. Разпределението покрива количеството мляко, което всеки производител може да предлага на пазара без да плати вноска за съответната квотна година.

С допълнителния пакет на Европейската комисия се предоставят 150 млн. евро за производителите от ЕС, които доброволно се ангажират да намалят доставките си към първи изкупвачи за период от 3 месеца.


image0 (9K)