Защо са вредни мухите?

Мухите пренасят  повече опасни за човека бактерии, отколкото се смяташе по-рано.

Група учени от Университета на щата Пенсилвания в САЩ, Наняския технологичен университет в Китай, Федералния университет на Рио де Жанейро в Бразилия и още седем научни учреждения, обясниха това. Това изследване е публикувано в списание Scientific Reports, предава РИА Новости.

Те са провели анализ на микробиомите на 116 отделни месни и стайни мухи, заловени в Южна и Северна Америка, както и в Евразия. Резултатите са показали, че най-много бактерии има по краката и крилата на насекомите.

Стайните мухи са най-опасни: те пренасят до 351 вида опасни микроорганизми, докато месните пренасят до 316. От това учените правят извод, че мухите са приносител на доста по-голямо количество опасни заболявания, отколкото се предполагаше по-рано. Този вид насекоми може да послужи като източник за разпространяването на бактерии Helicobacter pylori, които се свързват с развиването на язва на стомаха, гастрит, дуоденит и даже рак на стомаха.

Мнението на биолозите за науката и способността на мухите да пренасят голямо количество бактерии има и позитивен аспект – това може да помогне за събирането на данни за възможни епидемии.

„Отделни мухи могат да са полезни в качеството на екологически посредници, предоставящи информация за местата, където са били неотдавна. Ние смятаме, че този многофункционален подход подхожда за наблюдение на състоянието на околната среда и здравето на населението, а също така и за съдебната медицина“, пише в изследването.


image0 (9K)