Защо празнуваме Осми Март

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
Малцина знаят, че на 8 март 1895 г проститутките от Чикаго излезли на протест с искане да бъдат изплатени заплатите на… моряците.

[ad id=“225664″]

Причината била, че моряците били натрупали много дългове в публичните домове. Същата демонстрация се повторила на следващата година в Ню Йорк и други градове.
През 1896 г. в Париж се състоял марш на жените с леко поведение, които също претендирали за повече права.
Това станало причина Клара Цеткин и Роза Люксембург да предложат ежегодно да се чества тази дата заради женския принос в борбата срещу подтисниците – капиталисти.

[ad id=“236993″]

Поради това осми март се „празнува“ масово и до днес единствено в бившите комунистически страни. И въпреки сбърканата символика празникът е за жената,като символ на живота,която винаги е готова да прости човешките прегрешения. Самата тя е съгрешила някога,в зората на човешката общност,поддала се е на изкушението на змията,и затова е склонна да разбира и оправдава грешника. Готова е да поеме част от чуждата тревога,но да облекчи страдащия.В състояние е да превърне невъзможното във възможно,от отломки да съгради нов живот. Отговорност е да си жена,тъй като бъдещето е в нейни ръце. Тя не само трябва да създаде стръкчето,но и да бди за него:да бъдеш в нощта светло прозорче.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ЖЕНИ! БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ И ОБИЧАНИ!

Динко Пейчев – Фейсбук профил


image0 (9K)