Защо повечето бежанци са млади мъже?

Младите, несемейни мъже, които искат убежище, нерядко са склонни към агресия. Водени от архаични морални и религиозни представи, те създават и най-много проблеми. А точно тази група бежанци е най-многобройна. Защо?

Този въпрос си задават милиони хора, включително и в България. Отговор търсят и редица германски медии. Александър Андреев подбра за Вас факти и мнения от седмичника „Ди Цайт”, от всекидневника „Зюддойче Цайтунг” и от информационния портал „ИнФранкен”.

В Германия пристигат десетки хиляди кандидати са политическо убежище, а това поражда все повече трудности – независимо от гостоприемството, което германците демонстрираха. Приютите са претоварени, общинските служби и полицията работят на предела на силите си. В това всекидневие се случват и скандални неща: мюсюлмани атакуват християни, сунити се бият с шиити, араби се отнасят зле със североафриканци, чеченски екстремисти се държат агресивно с либерални сирийци, мъжете гледат на жените като на лесна плячка. Не всички бежанци са миролюбиви и дружелюбни, независимо че са попаднали в миролюбива и дружелюбна Германия.

Най-често напрежения възникват при раздаването на храна или пък около санитарните помещения, тоест – там, където човешката нужда неизбежно сблъсква хората. В един приют в Касел наскоро се сбиха афганистанци и албанци, 14 души бяха ранени. Подобни побоища имаше в Лайпциг, в Елванген, в Дрезден. Повечето сбивания възникват именно там, където на едно място са събрани много млади мъже, които не виждат непосредствена перспектива. За мнозина от тях насилието е нещо естествено, а религиозните, етническите и културните различия са вентил за агресията.

Културни различия

defaultСемействата на младите мъже очакват от тях бързо да започнат да изпращат пари от чужбина

В един претъпкан лагер за бежанци в германския град Дармщад вече от седмици на пристигащите се раздават листовки с напътствието, че в Германия на мъжете е забранено да опипват жена без нейното съгласие. В Берлин пък разделят бежанците, като в едно от помещенията на Олимпийското село се разпределят семействата с жени и с деца, а в друго – несемейните мъже. Това са предпазни мерки. Правозащитните организации предупреждават, че младите, несемейни мъже, които кандидатстват за убежище, потенциално създават най-големи проблеми. А точно тази група бежанци е най-многобройна. От Сирия, от Афганистан, от Еритрея, от Нигерия или Албания – 60% до 70% от бежанците са мъже на възраст между 18 и 30 години, твърди Комисариатът за бежанците на ООН. От тях пък 80 на сто са мюсюлмани, при това – сунитско-арабски, а не турски. В Германия това са няколкостотин хиляди души. Две трети от кандидатите за политическо убежище в страната през 2014 година са били мъже. Мнозина си задават въпроса: Защо?

Много сирийски семейства бягат от войната в съседни страни. В Ливан, например, вече са пристигнали 4 милиона сирийски бежанци, които живеят в ужасяващи условия. Доста тях се опитват да продължат нататък. От междинните лагери в страните-съседки на Сирия на път поемат най-вече млади мъже. Те вярват, че имат най-добри шансове да оцелеят по време на това трудно и опасно пътешествие. Освен всичко друго, в повечето страни, откъдето произхождат бежанците, младите мъже имат по-добро образование от своите връстнички, тоест – разполагат с повече ресурс да се справят в чужбина. По време на бягството си тези млади мъже често нарушават правилата и законите, прерязват гранични заграждения или отказват да дават пръстови отпечатъци. Само в Германия десетки хиляди вече са се изплъзнали от задължението да се регистрират и вече никой не знае къде се намират. Най-вече млади мъже участват и в побоища в приютите за бежанци. Или пък дърпат внезапната спирачка на влака, който ги извозва до лагера, и побягват нанякъде – защото не искат да бъдат „разпределяни”, а предпочитат сами да решават съдбата си.

Предизвикателствата пред младите мюсюлмани са много

defaultАгресията сред младите бежанци припламва бързо

И най-вече тези млади мъже носят бремето на очакванията, с което са ги натоварили техните семейства: да си намерят бързо работа, да започнат да изпращат пари, да приберат и роднините си. Тези млади мъже са подложени на огромен натиск. И логично нарастват опасенията, че скоро може да изпаднат в разочарование и гняв. Че някои от тях може враждебно да настръхнат, да започнат да се събират в банди или пък да залитнат към групите на религиозните екстремисти. Тъкмо поради това както в канцлерството, така и на съвещанията по сигурността, които провеждат полицейските органи и тайните служби, младите мъже-мюсюлмани са централна тема.

Разбира се, тези млади мъже са различни – като националност, като образование, като религиозна ориентация или социално положение. Много често за тяхна сметка се нагорещяват политически страсти. А мнозина от тях са добре образовани и амбициозни. Тъкмо на тях се надява германската икономика, която спешно търси работна ръка за промишлеността и дребните производства.

В същото време дългогодишните проучвания показват, че именно младите мюсюлмани най-трудно се справят с такива трудности като първоначалните неуспехи или нежеланието на обществото да ги приеме. Често пъти това наранява тяхното усещане за мъжественост, а те самите стават лесно избухливи и залитат към крайните форми на религията или към строгите правила на патриархалното семейство. В една разработка на Федералната служба за миграцията и бежанците пише: „В сравнение с християните, при мюсюлманите е много по-разпространено класическото разпределение на ролите, в което жената отговаря за домакинството и семейството, а мъжът – за препитанието.” В друго изследване по поръчение на Министерството на семейството се казва, че склонността на някои млади мюсюлмани към насилие се обяснява с тяхната представа за мъжественост и с решимостта им на всяка цена да защитят онова, което наричат „семейна чест”. Хората, които пристигат в Германия с редица архаични морални представи в главите си, трябва да свикнат с факта, че тук еднополови двойки могат да се целуват на улицата. И че не всички, които се надяват на свобода, благоденствие и щастие в Германия, наистина ще бъдат свободни, благоденстващи и щастливи. С тези факти особено трудно ще се примирят тъкмо младите мъже.

Как Германия може да ги интегрира?

defaultНай-бързо младите бежанци могат да бъдат интегрирани чрез образование и работа

Но едно общество, което приема толкова много емигранти, трябва да се научи да се справя с подобни проблеми. От всичко най-важно изглежда тези млади мъже бързо да получат съответно образование и да си намерят работа. Трябва още подробно да им се обясни как функционира конституционният ред в Германия, каква е тукашната култура, какви са взаимоотношенията между мъжете и жените. Защото – нека не си правим илюзии – повечето от тези хора ще останат тук задълго. Така че на Германия сега ѝ трябват повече социални работници и полицаи от мюсюлманското вероизповедание, прилично религиозно образование и мюсюлмански общности за вярващите, които по този начин да осъзнаят, че са попаднали в религиозно толерантна страна, където обществото запазва хомогенността си, въпреки различията. На Германия ѝ трябват нови жилищно-строителни програми, специалисти в детските градини и училищата, в професионалното образование и квалификация. Икономиката ще спечели от новия трудов потенциал, тъй че сега трябва предварително да даде своята лепта за решаването на тази трудна и доста скъпа задача.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)