Защо плачат жените?

Плачещият човек е напълно здрав, а избликът от сълзи е нормална психофизична реакция към стреса, казва американският лекар Джоди де Лука, клиничен невропсихолог от Питсбърг.

[ad id=“225664″]

Когато сме сериозно пренапрегнати, ние не можем да си помогнем с нищо друго така добре, както да се наплачем. Организмът ни използва този процес, за да се разтовари от стресовата ситуация, защото в противен случай силният стрес може да нанесе удар по имунната ни система, казва специалистът.

Що се отнася до плача, риданието или истериката, то когато са малки – и момченцата, и момиченцата плачат еднакво. Впоследствие обаче една биологична особеност определя известна тенденция жените в репродуктивна възраст да плачат много по-често от мъжете.

[ad id=“236993″]

Причината е в това, че след полово съзряване хормонът пролактин в женският организъм е много повече, отколкото в мъжкия. А този хормон е основният „стимулатор” на емоционалните сълзи. Затова експертите смятат, че тъкмо заради хормоналните особености жените „генерират” сълзи много по-често и по-бързо.

Способността да се плаче се е развивала у човек в процеса на еволюцията, за да могат хората да отправят ясно невербално съобщение „Имам нужда от внимание!”, обяснява де Лука. Защото сълзите в повечето случаи предизвикват съчувствие у другите.

 


image0 (9K)