Защо няма да има машинно гласуване на парламентарните избори на 26 март?

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да спре състезателната процедура за доставка на машини за гласуване на предстоящите предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Комисията получи доклад от Специализираната комисия, която разгледа предложението на единствената фирма, която подаде оферта за участие в процедурата. Оказа се, че тя не може да отговори на техническите изисквания по нея.

ЦИК очакваше машините да бъдат доставени до 10 март, а до 17 март вече да бъде осигурен и софтуерът им. Фирмата обаче предлагаше доставката на машините да стане до 20 март, защото те тепърва щели да бъдат произведени. Софтуерът им щял да бъде инсталиран по време на тяхното производство.

От доклада стана ясно още, че един техник ще обслужва по 15 машини, което не е достатъчно. Не стана ясно и как машините ще бъдат транспортирани до избирателните секции в чужбина.

Другата неизвестна е свързана с това кой ще съхранява машините след края на изборния ден.

От Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.

image0 (9K)