Защо не спечели СДС

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 50, 1990 г.
Едно мнение
ЗАЩО НЕ СПЕЧЕЛИ СДС
Защото в пропагандната си кампания картата с черепите се оказа слаб коз. Защото водеха яростна, а не спокойна и компетентна предизборна борба. Повтаряха до втръсване колко са лоши другите и това доведе до обратен ефект. Забравиха, че като черниш някого, не ставаш по-бял.
Защото не бяха достатъчно тактични, обаятелни и авторитетни лидери. Нямаше нито един Вацлав Хавел, Ото Шик, Валенса, а да не говорим за дисидент-интелигент от рода на Александър Солженицин.
Защото не бяха достатъчно тактични, не си подбираха думите. Тренчев – щял да прати безработните в третия свят, а останалите – в селското стопанство. Не криеха опасността от безработица, покачване на цените, инфлация – термини, навяващи несигурност и безнадеждност.
Защото нямаха ясна програма за бъдещето – само общи фрази, които не топлят много. Затова хората избраха от двете злини по-малката.
Защото БСП проведе на практика редица реформи, които макар че бяха един вид „бягане пред вятъра”, т.е. направиха това, което опозицията би направила, ако беше на власт, оказаха съществено влияние върху избирателите. БСП взе инициативата в свои ръце: побърза да изпълни исканията на стачкуващите, сключи споразумения за помощ от Запад, обеща да няма съкращения, не повиши цените, развърза ръцете на частниците, умело използва декларацията за ненасилие.
Защото СДС извърши един крайно необмислен погрешен ход – взе страната на нарушителите на законите – затворниците.
Защото използваха прийомите на това, срещу което се бореха – тоталитаризма. Смятаха, че те са призвани и способни да управляват, издигайки сам по себе си егоистичния лозунг „Времето е наше”, навявайки по аналогия мисълта, че се стремят да управляват поне толкова, колкото управляваше една друга авангардна партия.
Защото негласно лансираха идеята за капитализма, не се сетиха за конвергенцията. А по-старото поколение, което е един и половина милиона и не е за пренебрегване, знае какво беше преди 1944 г. и можеше да сравнява.
Защото залагаха на „шокова терапия”, икономическа мярка, създаваща опасност от силно разслоение на обществото на богати и бедни.
Защото БСП на своя четиринадесети конгрес не се разцепи, както се очакваше, а излезе монолитна и гъвкава. Избирателите по стара национална традиция малко или много вярваха в нея. Не на последно място е и традиционното отношение на българина към Съветския съюз, който ни е освободил от господството на турците, никога не е разполагал свои войски в България, нито е имало ексцесии като в Унгария и Чехословакия.
И накрая – защото, макар да има умни и ерудирани хора в Съюза на демократичните сили, предизборната кампания се водеше от неопитни и некомпетентни личности
Стефан КАЦАРОВ


image0 (9K)