Защо мъжете преживяват по-трудно кризите

Известно е, че жените живеят по-дълго от мъжете. Като това е меродавно не само за днешните времена, а се отнася и за трудните периоди на войни, епидемии и глад.

[ad id=“263680″]

Изводът е на учени от Университета в Южна Дания и техни американски колеги от Дюк университет, които анализирали най-страшните кризи в човешката история през последните 250 години. Резултатите от изследването им показали, че дори и при най-висока смъртност за двата пола, жените – както и сега, живеели по-дълго от мъжете.

По-детайлен анализ показал, че разликата между половете в нивото на преживяемост били най-забележими при бебетата. Новородените момиченца имали по-високи шансове да преживеят в трудните времена, отколкото момченцата.

[ad id=“218001″]

Според учените, тези резултати още веднъж потвърждават, че разликата в продължителността на живота не може напълно да се обясни с поведенческите и социални различия между половете – такива, като склонността към рисково поведение или насилие. Напротив, явно е че водеща роля тук играе физиологията и по-точно – хормоните.

[ad id=“218548″]

Неотдавна бе доказано, че женските полови хормони – естрогените, усилват имунната защита на организма срещу инфекциозни заболявания.


image0 (9K)