Защо мъжете карат по-тежко простудата?

Главата те цепи. Носът ти тече. Ставите те болят. Когато мъжът е настинал – настъпва истинска катастрофа. Докато средностатистическата жена дори и настинала продължава да върти къщата, да помага на децата с уроците, да ходи на пазар…

А мъжът не може да се отлепи от леглото: пъшка и лежи.

Наистина ли представителите на така наречения силен пол толкова трудно понасят една нищо и никаква настинка? Ето какво мислят експертите.

Повод за насмешки няма. Американски научни изследвания са установили, че

от остри респираторни заболявания мъжете страдат повече,

отколкото жените. Мъжете имат по-слаба защитна реакция от вирусите, предизвикващи грип и простуда. Т.е. при тях могат да се появят много по-сериозни симптоми, отколкото при дамите. Дори рисковете от летален изход са по-големи, подчертава пред „Дойче Веле“ доктор Маркус Вайс.

Неговата колежка, доктор Астрид Кучков добавя, че

причините се крият в особеностите на имунната система.

Когато причинителят на болестта попадне в човешкия организъм, се задействат имунокомпетентните клетки. Те разпознават и обезвреждат тези чужди за организма субстанции.

Съществуват два защитни механизма на организма от антигените и антителата. Това са така наречените „специфични“ и „неспецифични“ имунокомпетентни клетки. Първите ефективно действат срещу конкретните, чужди агенти. Всички те, както се казва, са експерти в своята област. Когато трябва да се окаже съпротива на грипните вируси,

се задействат едни имунокомпетентни клетки,

а когато става дума за херпесни инфекции – други. По този начин човекът може да се противопостави на множество вируси, бактерии и паразити, разказа доктор Астрид Кучков.

Обаче има едно „НО“: когато антигенът за пръв път попадне в организма, неговото разпознаване и активизирането на имунната система се нуждаят от определено време. За да се противопоставят ефективно на вируса,

имунокомпетентните клетки трябва да се размножат до няколко милиона.

И именно тук се крие съществената разлика на женската и мъжката имунни системи.

Както са установили учените, причината за бързата реакция срещу респираторния вирус при жените се крие в производството на хормона естроген, който, освен всичко друго, съдейства за размножаването на специфичните имунокомпетентни клетки и така стимулира имунната система.

В същото време основният мъжки хормон тестостерон, точно обратното, намалява имунната реакция на организма срещу грипния вирус, блокирайки защитните функции. С други думи, колкото по-високо е нивото на тестостерон в организма, толкова по-слаба е имунната система. А колкото по високо е нивото на естрогена, толкова по-бързо и агресивно организмът реагира на вирусите.

–––

ТАЙНАТА НА ЖЕНСКИЯ ИМУНИТЕТ

Причините за тези разлики в имунната система все още остават загадка. Учения Маркус Алфред предполага, че тайната на силата на женската имунна система се крие в това, че тя е предназначена да защитава не само своето собствено здраве, но и здравето на детето.

Едва появил се на бял свят, младенецът попада в среда, населена с вируси, бактерии и други микроорганизми. Животът в такава компания би бил невъзможен, ако не беше мощният щит под формата на майчината имунна система.

Според хипотезата на Алфред силният имунитет се е формирал при жените преди хиляди години, когато нашите предци са живели в пещери. Природата е решила, че активното производство на хормона естроген, който положително се отразява върху имунната система, започва още в тийнейджърските години на жените.

 


image0 (9K)