Защо младите хора вече не купуват коли и апартаменти?

Днес традиционната мярка за успех – да притежавате собствен апартамент и кола – е остаряла. Все повече млади хора по света не искат да си ги купуват, пише Obekti.bg.

Изследванията показват, че хората, които днес са на възраст 30-35 години, рядко купуват къщи и дори по-рядко – коли. Всъщност те почти не купуват скъпи неща, дори когато имат пари. В САЩ наричат тези млади хора ​​„поколението на наемателите“.

[ad id=“225664″]

Защо се случва това?

Според някои социолози съвременните младежи са жертва на финансовите кризи. Хората все повече се страхуват да взимат „сериозни“ заеми. Несъмнено това е едната причина.

Но има и друга. Работата е, че сегашното поколение млади хора се различава от поколението на родителите си. То има други ценности.

Младежите днес преосмислиха концепцията за успех, което означава:

  •     Успешните хора не купуват имоти – те живеят под наем.
  •     Ако искате да се смятате за успешни, инвестирайте в преживявания и опит: пътувайте, занимавайте се екстремни спортове, изграждайте стартиращи фирми.

Въпросът е, че хората днес не търсят просперитет и стабилност – нуждаят се повече от гъвкав график, финансова и географска независимост.

[ad id=“263680″]

Хората имат все по-малка нужда от притежания

Защо ви е да имате кола, ако можете да вземете такси? Дори не е по-скъпо, отколкото да се движите със собствената си кола. Защо да си купувате къща на красиво място и да отидете там за почивка, ако можете да намерите място за престой през Airbnb във всяко кътче на планетата? Същото е с недвижимите имоти в родния град:

  •     Не знаете колко дълго ще останете там, където живеете.
  •     Можете да вземете ипотека за 40 години или да приемете факта, че ще прекарате целия си живот под наем.
  •     Твърде вероятно е да смените работата си през следващите няколко години. Тогава нищо не ви пречи да се преместите по-близо до работното си място.

Според Форбс, съвременните млади хора променят работата си средно на три години.

[ad id=“236993″]

Понятието за собственост вече не е от значение

Джеймс Хамблин, журналист от The Atlantic, обяснява явлението: „През последното десетилетие психолозите извършиха мащабни изследвания, които доказаха, че по отношение на щастието и чувството за благополучие харченето за нови преживявания носи много повече полза, отколкото купуването на нови неща. То носи повече радост“.

Източник: Мениджър


image0 (9K)