Защо за Деня на Стара Загора е определена датата 5 октомври?

Цели 138 години, откакто един камък символично поставя началото на новия градеж на хилядолетна Стара Загора.

Опожарен, опустошен след Руско-турската освободителна война през 1877-1878 година, градът тъне в руини и пепелища. Когато през ранната пролет на 78-а се връщат жителите, избягали от жестокостите на турците, те със сълзи в очите намират срутени и изгорели родните си къщи, кладенците зеят без стени, а улиците обрасли в бурени. В тези дни възстановяването на града на всички изглежда невъзможно. Но възрожденският дух на старозагорци е жив, както и вярата в собствените сили и в бъдещето на децата им.

[ad id=“226585″]

В това трудно време трима достойни мъже успяват да обединят и организират усилията на хората. Нестор Марков – пръв префект на Старозагорския департамент; Атанас Илиев – префектурен секретар и началник на Старозагорската околия и Димитър Наумов – народен представител от Старозагорска околия в Областното събрание. Те правят възможно съставянето и бързото приемане на нов план за застрояването на града, разчистването на останките от пожарите, събирането на средства и строителството на новите сгради, снабдяването на населението с храна и дрехи. Ентусиазмът и енергията на старозагорци се сливат с общото желание на българите родният край да заживее свободно и пълноценно, както преди, че и по-добре.

И така, в отговор на бурния ентусиазъм на старозагорци Алеко Богориди, генерал-губернатор на Източна Румелия, подписва нарочен приказ на 25 септември 1879, в който е записано одобряването на градоустройствения план на Стара Загора, направен от чешкия инженер Лубор Байер.

[ad id=“238430″]

Няколко дни по-рано, на 23 септември 1879(стар стил), по нов стил – 5 октомври, Алеко Богориди в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк „5 октомври”. За бъдещите поколения е оставено послание.

На 24 юли 1877 г. за първи кмет на Стара Загора е назначен известният поет и общественик Петко Р. Славейков.

На 16 юли 1987 г. – датата 5 октомври официално е определена за честване Деня на Стара Загора. Това се случва на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет. А официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.


image0 (9K)