Защо германска писателка на романи на ужасите избра България за свой дом?

Рейн Хол е родена в Германия, но прекарва живота си в Англия. За България научава покрай гласуването на Великобритания за излизане от Европейския съюз. Тогава за нея страната ни е просто план Б за нейния живот след брекзит. Но, когато идва тук преди година, се влюбва в България от пръв поглед. Избира Хисаря за свой роден дом и казва, че ще остане тук завинаги.

[ad id=“225664″]

„За мен е много важно първо да науча български, защото живея в тази страна сега и е необходимо да знам местния език.

В началото в някои магазини просто гледах картинките на опаковките и се ориентирах кое какво е. Понякога се налагаше да се обърна и да кажа „Английски или немски, моля!“. Отговорът беше: „Не, български, руски.“.

Най-забавното от всичко са старите жени – „бабите“. Когато и да ми се наложи да изляза, има една или повече баби, които ме спират и ме питат: „Къде?“, „От къде?“. Когато им казах, че трябва да отида и да напазарувам, те искаха да надникнат в пазарската ми чанта и да проверят всичко вътре става ли, не става ли. Също така винаги ми задаваха въпроси като омъжена ли си, имаш ли приятел, на колко години си. Научих се да казвам: „Нямам мъж, имам котки“. Научих се да казвам още : „Аз съм лудата жена с котките“, разказа Рейн Хол.

Тя казва, че в България й липсват само градината и е книжният рай, които си е създала в дома си в Англия. Самата тя пише по 7 книги на година и до момента има над 80, сред които има романтични и хорър разкази, както и бестселър серия със съвети за млади автори. Издава ги сама. Грижи се сама и за маркетинга и доставките. Не й е трудно да го прави в България. Казва, че тук тя получава най-силно вдъхновение за новите си творби.

„Тук обичам да седя в градината или в лятната кухня, толкова е красиво просто да стоиш там и да пишеш. Правя упражнения всяка сутрин. Харесва ми да се грижа за цветята в градината, да ги наблюдавам, да им говоря.

[ad id=“263680″]

Прекрасно е да имаш градина и да имаш възможност да правиш упражнения. Да имаш това усамотение сред слънчевите лъчи. Тук в България видях, че много къщи имат такива големи лози. Хората могат да седнат под сянката и просто да се протегнат и да си откъснат грозде. Това е моята идея за рай на земята”.

– Виждам, че си започнала да създаваш своя рай. Вече имаш домати…
– Изненадана съм колко добре пораснаха. Всяко едно стръкче има 20 пъти повече плодове, отколкото би имало във Великобритания. Фантастични са.

– Можеш да си направиш свежа салата от тях.
– Да, но понякога просто ги ям. Те наистина имат вкус. Във Великобритания те нямат вкус на нищо, но тези тук имат вкус на истински домати. Имам повече домати, отколкото бих могла дори да изям. Същото е и с тиквичките.

Това, което наистина много обичам в България, са плодовете. На самия градски път има дървета с череши, храсти с къпини и сливи. И аз мога просто да си вървя и да си откъсна. Във Великобритания свежите плодове са толкова скъпи“.

Упражненията, които Рей Хол прави всяка сутрин са част от древнокитайска лечебна практика, наречена Чигонг. Използвана повече от 5000 години и е считана за предшественик на акупунктурата.

Основна цел на Чигонг винаги е било насърчаването на дълъг и здравословен живот чрез балансиране на енергията в човешкото тяло. Уравновесяването на енергията води до релаксирано тяло и спокоен ум, който на свой ред допринася за добро физическо и психическо здраве. Наричат я още лечебна визуализация.

„Трудно ми е да си представя колко студено е тук през зимата. Тази година ще използвам за първи път запасите ми от дърва. Винаги като излезна на разходка из парка или в гората си събирам доста съчки, които ще са изсъхнали до зимата. Искам да ми е топло и уютно”.

[ad id=“236993″]

Разходките из града и гората са свързани и с писането й.

„Намирам България за много вдъхнивяваща за истории с духове, защото има толква изоставени къщи, които са доста страховити, но в същото време има и някаква романтика в тях.

Сега пиша серия истории за духове в България. Идеята ми дойде от тези стари, изоставени къщи, които в същото време са и така романтични. За България изоставените къщи са толкова типични”, сподели Рей Хол.

„Чудя се кой е живял тук и защо са напуснали къщата. Защо сега никой не живее сега тук или какво, ако някой или нещо живее тук?! Какво, ако тук има духове? Ами ако е духът на някой, който е живял тук? Може би тук се е намирала масата, точно пред този прозорец и какво, ако в момента те все още стоят тук, но ние не ги виждаме. Какво, ако ние не ги виждаме, но те ни чуват? Всички тези звуци…

Харесва ми да посещавам местата, за които пиша. Обичам да ги разкривам, да получавам идеи и вдъхновение. Харесва ми да почувствам местата за идеи и проучвания”.

[ad id=“236999″]

Така се ражда вдъхновението за писането на всяка една нова история на Рейн Хол. Новата й книга с истории за духове от България ще бъде издадена до края на годината.

Животът в България й носи не само вдъхновение, но и сигурност. Казва, че новият й дом й носи спокойствие, уют и се чувства защитена.

http://BNews.bg


image0 (9K)